Betraktelse vid regeringskrisen 3 december 2014

  1. Grunden för det hela är att Sverige har ett växande problem, nämligen invandringen, som inget parti utom Sverigedemokraterna vill ta ställning till. Sverigedemokraterna utnyttjar sin vågmästarställning föra tvinga upp frågan till ytan (eller för att djävlas med de övriga partierna, som en del skulle säga).
  1. Löfven hade inget seriöst alternativ till extraval. Borgerliga tidningar, till exempel Svenska Dagbladet, har under viss tid uppmanat honom att dumpa miljöpartiet och bilda en egen minoritetsregering som skulle regera med alliansens stöd. Men om Löfven gjorde det skulle han bli alliansens nickedocka, därtill utsatt för miljö- och vänsterpartiernas ilska. Det här var enda vägen för honom.
  1. Alliansens budget gäller tills vidare eftersom den antagits av riksdagen. Det betyder att regeringen inte kan driva sina egna planer, utan måste implementera alliansens ekonomiska politik fram till valet. Man kan anta att den drar benen efter sig och gör så lite som möjligt. Efter valet i mars gäller fortfarande alliansens budget, vilket blir mycket konstigt med en ny rödgrön regering.
  1. Sverigedemokraterna vill göra extravalet till en folkomröstning om invandringen. Det är ett djärvt grepp med hög risk. Risken är just att partiet uppfattas just som ett djävelskapsparti. Efter valet, med nya maktförhållanden som sannolikt liknar de nuvarande, ska Sverigedemokraterna enligt sina uttalade ambitioner fälla även nästa regering som inte pratar med dem. Det kan slå tillbaka om det verkar lekstuga. Men det kan förstås också ge utdelning till Sverigedemokraterna om folkopinionen och stämningsläget vrider sig åt det hållet.
  1. Inför perspektivet att Sverigedemokraterna kommer att fälla vilken regering som helst som inte pratar med dem – och med tanke på att inget av de övriga partierna vill prata med dem – funderar de sju partierna på att införa en ny ordning eller praxis enligt vilken de överenskommer att släppa igenom även en minoritetsregerings budget, alltså att oppositionen, vem det än blir, lovar att inte rösta emot. Även detta är sannolikt ett högriskprojekt, för det kan framstå som ett slags etablissemangsmobbning mot Sverigedemokraterna. Eller till och med att de ”hellre offrar demokratin” än pratar med Sverigedemokraterna.
  1. Sverige har kort sagt hamnat i en himla soppa. Det är svårt att föreställa sig en återgång till ”ordnade” förhållanden. Sannolikheten att alliansen eller de rödgröna skulle få egen majoritet är inte hög. Båda ser i dagens läge ut som förlorare. Även om Sverigedemokraterna skulle göra en brakseger i extravalet ändrar det inte så mycket i sak om de har 20 i stället för 13 procent. Vi kommer att få leva med denna osäkerhet under lång tid.
  1. Hur pass skadlig denna röra är går inte att veta. Kanske gör det inte så mycket. Belgien levde ganska lång tid utan regering. Om det finns ett gott samhälle och ett bra näringsliv utanför politiken spelar politikens misslyckanden inte så stor roll. Men om det brister utanför politiken kan det bli illa. Om vi varit ett latinamerikanskt land för några decennier sedan hade det här varit receptet för hur man kokar ihop en militärkupp.
Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg, Politik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s