Varför Annika Falkengren på SEB är värd 29 miljoner kronor i årslön

Häromdagen avslöjades i TV att Skandinaviska Enskilda Bankens chef Annika Falkengren tjänade 29 miljoner kronor förra året. Alla verkade mycket upprörda, inte bara de rapporterande journalisterna, utan även personer som haffats på gatan och fick uttala sig i ärendet i en av de statskontrollerade TV-kanalerna. (Hos oss heter det egentligen Public Service, och är väldigt fint. När Public Service talar om de ryska motsvarigheterna används emellertid uttrycket ”den statskontrollerade kanalen”. Det tål att tänka på.)

Jag råkar ha en motsatt uppfattning om fru Falkengrens lön. Jag är en av bankens fyra miljoner kunder (http://sebgroup.com/siteassets/investor_relations_sv/arsoversikter/arsoversikt_2012.pdf). Om vi antar att alla kunder bidrar med lika mycket till hennes årliga ersättning har jag bidragit med 7,25 kronor (plus sociala avgifter).

På goda grunder är jag en på det hela taget mycket missnöjd kund. Bankens tjänstemän orkar aldrig ringa tillbaka, de lämnar dålig service och felaktiga uppgifter och har man något svårt ärende, till exempel en utlandsbetalning, tornar problemen alltid upp sig. Enda skälet till att inte byta bank är att de andra troligen är likadana; trots allt står vi här inför ett oligopol som antagligen kommit överens om en likvärdigt nonchalant behandling av kunderna. (Jag har haft konton i utländska banker också och funnit att man visserligen lätt blir lurad, men på ett mycket mer tillmötesgående sätt.)

För ett antal år sedan fick jag emellertid en unik kontakt, kontorschefen AB på SEB. Han hjälper alltid till. Vid ett tillfälle, nyligen, blev jag så till mig av tacksamhet att jag skrev följande email till Annika Falkengren:

Bästa Annika Falkengren,

Under flera decennier har jag varit kund hos SEB vilket egentligen bara berott på att det är så svårt att byta bank. Ni har tjänat mycket pengar på mig och mina företag. Vi har aldrig lånat en krona av er eller på något vis besvärat er. Men den service ni erbjudit har varit usel. Till exempel har det knappt varit möjligt att få tag på era tjänstemän på telefon. Det verkar inte förekomma att de ringer tillbaka.

Av en händelse fick jag kontakt med AB [jag nämnde hans namn], en av era kontorschefer, för några år sedan. Han visade sig vara något så ovanligt som en kundorienterad och hjälpsam människa. Hade det inte varit för honom hade jag lämnat er.

Du borde låta honom uppfostra andra i konsten hur man gör kunderna nöjda.

Vänliga hälsningar

Patrik Engellau

PS Jag sa till AB att jag tänkte skriva till dig, varvid han gjorde generade invändningar. Men det bryr jag mig inte om. I varje fall är det inte han som ligger bakom detta brev.

Nu kommer det märkvärdiga. Efter sju minuter fick jag följande svar:

Tack Patrik, det gläder mig att du äntligen fått träffa en rejäl SEB person! 

Jag hoppas att du idag är nöjd och är oerhört ledsen över hur du tidigare upplevt oss som Bank. 

Vänliga hälsningar

Annika Falkengren 

Ps jag ska självklart tacka AB också

Jag tackade förvånat och hon svarade med en smajli. Annika och jag är dödspolare nu.

Självklart vet jag inte om det var fru Falkengren själv eller någon medarbetare som svarade. Men det spelar ingen roll. Upplägget var hennes. Det var värt 7,25 kronor. She made my day. Jag betalar gärna 7,25 kronor plus sociala avgifter till vem som helst som får mig att känna mig sedd och vänligt bemött.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg, Reflektioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s