Maggan införde skolpengssystemet i Sverige

År 1991, efter de borgerligas valseger, blev jag ombedd att av kommunstyrelsen i Vaxholm att införa ett pengsystem för skola, barn- och äldreomsorg. Jag hade skrivit böcker om sådant och kuskat runt i kommunerna och berättat och ritat på vita tavlor. (Jag tror jag höll samma inspirerande föredrag trehundra gånger. Det spelades in på video och gick runt i kommuner och landsting.)

Det är väldigt mycket pyssel med en sådan reform. Vilken grad av frihet skulle kommunen ge åt sina olika skolor, dagis, fritids och boenden? Hur skulle löner sättas? Vad skulle hända om någon enhet gick med förlust? Skulle ett kommunalt dagis på fritt bevåg kunna byta lokal till något billigare?

Men det största problemet var inte sådana administrativa spörsmål, utan lärarna. Sveriges lärare, så även lärarkåren i Vaxholm, var gravt demoraliserade redan då. De ansåg att allt som skett under de senaste etthundrafemtio åren varit till deras nackdel, och därför skulle ingenting mer ske. När jag träffade lärarna och förklarade att de skulle få mer frihet och större möjligheter att själva styra utbröt lynchstämning. Det kändes som att stå inför en hundvalp som fått hugg och slag i hela livet och därför biter den i handen som erbjuder en bit oxfilé.

Efter några månader var jag färdig att kasta in handduken. Om lärarna unisont satte klackarna i backen var det svårt för politikerna att genomföra förändringen. Men det fanns en ljusglimt: dagisföreståndarna.

Barnomsorgskulturen var annorlunda än skolkulturen. Dagispersonalen var inte lika mentalt nedgångna som lärarna (dåmera, ska jag säga; hur det är idag vet jag inte). Det var visserligen inte så att dagisföreståndarna gjorde vågen. Tvärtom dominerade det avvisande kroppsspråket och de tjuriga blickarna när jag hade planeringsövningar med kommunens åtta dagisföreståndare. Att föräldrarna skulle välja dagis och dagisen få sina uppdrag från föräldrarna i stället för kommunen var självklart en dum idé. Visserligen ogillade dagisföreståndarna att hunsas av kommunen, men att föräldrarna skulle bli parter i målet…

Maggan var den smartaste i gruppen. Hon var chef för dagiset på Rindö, och informell ledare för de andra tjejerna. En gång när gruppen diskuterade saken blänkte det till i Maggans ögon. Hon började föreställa sig vilka möjligheter det nya systemet skulle ge. Men det blänkte inte så länge, tio sekunder kanske. De andra tjejerna märkte det knappt.

Blänket kom tillbaka vid nästa möte, och de övriga tjejerna blev oroliga. Vad var det med Maggan? Jag vet inte hur det gick till, men gradvis ändrades stämningarna vid planeringsmötena. Kanske hade Maggan sprungit runt och utövat ledarskap, kanske var hennes auktoritet så stor att de andra dagisföreståndarna inte orkade bjuda motstånd när hon beslutat att ge pengsystemet en chans.

I vilket fall som helst vände Maggan uppfattningarna i Vaxholms dagisvärld. Det gav kommunledningen råg i ryggen och lärarkåren onda aningar. Lärarna förstod att de inte skulle kunna hålla en enad motståndsfront när dagisgänget bytt fot. Lärarna fick bita i det sura äpplet.

Pengsystemet infördes över hela linjen hösten 1992. Vaxholm blev pionjärkommunen. Nacka, med det visionära kommunalrådet Erik Langby, som redan tidigare experimenterat med pengsystem inom fotvården, kom hack i häl. Jag undrar om Nacka startat om systemet misslyckats i starten i Vaxholm.

Resten av Sverige, inklusive den borgerliga regeringen i Rosenbad, var helt ointresserade av detta framtidsexperiment. I andra kommuner där man höll på med ”systemskifte” gjordes försök att lägga ut skolan på entreprenad. Så var det i Norrköping, Linköping, Sollentuna, Helsingborg och en massa andra ställen. Det var feltänkt, och det misslyckades.

Idén med skola på entreprenad försvann ut i historiens töcken, och när den yrvakna regeringen upptäckte vad som hände runt om i landet lagstiftades det om skolpeng.

Om det inte varit för Maggan skulle Sverige nog inte ha haft något skolpengssystem.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg, Skola och utbildning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s