Valdebatt i Brasilien

Det var presidentval i Brasilien för någon månad sedan. Sittande president Dilma Rousseff utmanades av Aécio Neves, f d guvernör i delstaten Minas Gerais. Här är några spår av slutdebatten på teve. Kandidaterna tilltalar varandra med Candidato (eller Candidata, för Dilma är kvinna) plus förnamn.

Petrobras är landets stora oljebolag, där en stor mutskandal nyligen brutit ut.

Aécio Neves har blivit lottad att börja duellen.

–  Candidata Dilma! Hur kommer det sig, att du, som under ett antal år varit ordförande i Petrobras medan femton av de högst uppsatta medarbetarna skott sig på brasilianska folkets bekostnad, inte sagt eller gjort något? Antingen märkte du inget, och då är du oduglig. Eller också visste du om det, och då är du också korrupt.

–  Candidato Aécio! Du vet, lika väl som jag och hela det brasilianska folket, att ingen enda av de där femton har blivit dömd eller ens åtalad.

–  Candidata Dilma! Och jag vet, lika väl som du och det brasilianska folket, att det beror på att det är du som tillsatt åklagarna och domarna.

Sedan är det President Dilmas tur att fråga.

–  Candidato Aécio! Hur kommer det sig att du, när du var guvernör i Minas Gerais, gav välbetalda statliga toppjobb till trettio stycken av dina närmaste vänner och släktingar?

–  Candidata Dilma! Det där var ett ovanligt infamt påhopp! Alla vet att jag bland mina släktingar och vänner har ett mycket stort antal personer vars kompetens och erfarenheter mycket väl motsvarar och överträffar allt som krävs på dessa arbeten och att de i verkligheten gjorde delstaten en stor tjänst när de åtog sig uppdragen.

Sådär höll de på i nästan två timmar. Man kunde tro att Brasilien bara handlar om korruption. Det gör det nästan. Tidningarna är fulla av beskrivningar och upprörda reportage. Men faktum är att landet verkar tar itu med frågan. Skyldiga bestraffas faktiskt, kanske inte alla, men tillräckligt många för att det ska märkas. Det tycks inte vara lika ofarligt som tidigare att ta en muta.

Men brasilianare av alla samhällsklasser är övertygade om politikernas totala skurkaktighet. De vill höra att överheten är korrupt. Och politiker säger vad folk vill höra. Därför pucklar kandidaterna på varandra. Det finns naturligtvis ofta substans i anklagelserna, men det är nog lite show biz också.

Annonser

1 kommentar

Filed under Alla inlägg, Internationellt

One response to “Valdebatt i Brasilien

  1. Per Hallerby

    Intressant.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s