Hur medelklassen hamnade i skamvrån

Igår frågade jag dig – och mig själv – hur det kom sig att Skötsamme Medelsvensson, vars av praktiskt taget alla svenskar omfattade paket av attityder och livshållningar bringat nationen sådan välgång, under de senaste årtiondena alltmer förskjutits till skamvrån och till slut fått en dumstrut på sig, en hatt han kommer att få bära till dess han lärt sig att det är skämmigt att begära skötsamhet av andra (eller tills han tröttnar, lägger struten på hyllan, framhärdar i sin dygd och stolt predikar sitt budskap, vilket är min uppviglande rekommendation).

Jag säger som Fänrik Stål i diktsamlingen Johan Ludvig Runeberg skrev om just denne militär:

Jo, därom kan jag ge besked,

om herrn så vill, ty jag var med.

Liksom de flesta andra, i varje fall de flesta bland dem som gick på universitet och så småningom skulle komma att utgöra Sveriges ledande skikt, anslöt jag mig till 68-rörelsens befrielseidéer. Ett kort tag var jag till och med medlem i Vänsterpartiet kommunisterna (det hette så då) och beundrade grävskopor och andra kraftfulla byggnadsmaskiner som på något vis för mig representerade det okuvliga Proletariatet.

Allihop kom vi från hem med stabil medelklassmoral där det rått ett antal värderingar som vi nu unisont föresatt oss att avvisa, förstärkta i vår övertygelse av p-pillret, själva symbolen för den nya frihet som ville förvisa uttjänta idéer till historiens avskrädeshög, i pillrets eget fall den av det gamla samhället påbjudna sexuella avhållsamheten. Vi ansåg att tiden var kommen att göra upp räkningen med det unkna förgångna. Jag vet inte hur många rödvinsdiskussioner jag deltagit i där ämnet var hur man skulle driva småborgaren ur sin kropp. ”Småborgare” var en föraktfull benämning just på skötsamma medelklassare.

I och för sig var det väl inte så konstigt att ungdomen gjorde revolt mot sin föräldrageneration och ville skapa sig en ny värld. Det känns som ett ganska allmänmänskligt beteende. Det konstiga var att föräldragenerationen, som ju vid det laget var i sina bästa år och satt vid samhällets alla befälspositioner och styrspakar, inte slog tillbaka. Jag vill inte skylla ifrån mig på alla min generations snälla föräldrar, men de var nog lite mentalt uppluckrade, liksom deras barn, av de enorma och oförutsedda ekonomiska framgångarna som länder som Sverige plötsligt fått vidkännas. Gud, eller vem det nu var, hade skapat ett välstånd som världen aldrig tidigare hade kunnat drömma om.

Egentligen gick denna sociala metamorfos inte att förklara. I varje fall är jag inte medveten om att det gjordes några seriösa försök att förstå hur rikedomen uppstått. Om det hade gjorts så hade man kanske kunnat enas om att medelklassattityderna varit åtminstone en del av förklaringen, men frågan om välståndets orsaker kom aldrig på tapeten. (Någon gång hörde man att det gått bra för Sverige för att vi inte fått industrin och infrastrukturen bortbombad under kriget, men det kan ju inte förklara andra, krigshärjade, länders motsvarande succé.)

Vi hade bara hamnat i en ny och fantastisk värld av skäl som inte gick att begripa. Såklart man blev osäker på gamla föreställningar och normer. Även den äldre generationen greps av dubier kring vad som gällde. Om det där med att flickor skulle hålla på sig var fel så kanske allt annat som man förut hävdat också var grundlöst.

Ni här säkert hört det där om att TV2 uppstod när en vilsegången Vietnam-demonstration tog sig in genom portarna till TV-huset på Östermalm. Det var inte bara denna mäktiga bastion som öppnade portarna för ett härke självsäkra radikaler som föresatt sig att driva småborgaren ur kroppen. Alla samhällets institutioner invaderades på likartat sätt.

Så hamnade medelklassen i skamvrån.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s