Banco Sabadell

Jag har inte mycket till övers för banker. Ej heller gillar jag reklam. Den är för det mesta är förljugen. Bankreklam är en särskilt giftig kombination.

Men när jag såg den här reklamen smälte jag direkt. En liten flicka deponerar ett mynt och all världens skönhet bryter gradvis ut.

En orkester samlas lite i taget på ett torg någonstans i Spanien. Människor faller alltmer i trance i tonerna av – jag blottar min musikaliska okunnighet, jag tror det är något av Beethoven, Eroican eller nian kanske, men i vilket fall som helst så kommer du att känna igen musiken, den är världens mest kända – stråkar, blåsinstrument och trummor.

Det är så rörande, så vackert. Mänsklig gemenskap bryter ut, ett gemensamt engagemang för, för vadå? Bara att vara med om något storartat tillsammans.

Barn klättrar upp i lyktstolpar och låtsas dirigera, vuxna tar fram sina telefoner för att föreviga. Fler musiker ansluter. Det blir gradvis alltmer märkvärdigt, alltmer storslaget. Och ändå så självklart och mänskligt och nära.

Så kan människors gemenskap och gemensamma strävan gestaltas. Och det ska vara en girig bank som visar upp det! Jag kommer nog inte att ändra min uppfattning om finanskapitalet och reklambranschen, men här bugar jag mig och tar av mig hatten. Det finns mänsklig värdighet på de mest oförmodade ställen.

Du kanske vill kolla? Gå till https://www.youtube.com/watch?v=GBaHPND2QJg

Så mycket skönhet och genialitet det finns.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Alla inlägg

2 responses to “Banco Sabadell

  1. Martin Larsson

    hmm….Det där har jag svårt att förstå. Var fanns poängen med det där. Det jag såg var en orkester som spelar ett stycke av europeisk musikhistoria. Jag förstår det som bank och reklammän tänker sig att banken ska förknippas med goda kulturella värden och mellanmänsklig värme. Kanske är jag trög, men jag förstår inte hur den överkopplingen ska äga rum. Kanske resonerar man lite hoppfullt; All reklam är bra reklam…..typ?!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s