Är vissa kulturer bättre än andra?

Jag frågar Google om Sverige är ett mångkulturellt samhälle, och den hjälpsamme IT-jätten skickar mig till sajten Expo Skola för att jag ska få ett genomtänkt, vederhäftigt och lättförståeligt svar (http://skola.expo.se/kultur_165.html).

Så här förklarar Expo Skola:

Ett mångkulturellt samhälle är idén om att ett samhälle fungerar och utvecklas till det bättre genom att människor med olika kulturella influenser bygger upp det samhället. Sverige ses som ett sådant samhälle.

Expo Skola ger ett exempel för att skolbarn (och en irrande vuxen som jag) ska kunna förstå:

Spagetti med köttfärssås kommer ursprungligen från Italien men många skulle säga att det är en svensk nationalrätt. Ingår maträtten i svensk kultur?

Under rubriken Att diskutera ställer Expo Skola ett antal frågor, till exempel ”Är vissa kulturer bättre än andra?”. Det där med spagettin ger mig en känsla av att Expo Skola menar att rätt svar är ”nej”. Med tanke på att Expo Skola verkar vara finansierat av staten och att staten har en dedicerad uppfattning i frågan är jag till och med rätt säker på att ”nej” är det rekommenderade svaret.

Eftersom jag är en klar anhängare av italiensk gastronomi skulle jag svara ”ja”. Den italienska matkulturen har, åtminstone fram till för några årtionden sedan, stått högre än den svenska.

Tänk om Expo Skola i stället presenterat ett annat exempel:

En del kulturer kallas hederskulturer. Enligt Wikipedia har ”könsstympning en del i hederskulturen i och med att stympningen påstås försäkra döttrarnas oskuld vilket anses vara av vikt för en familjs anseende”. Könsstympning förekommer även i Sverige. Ingår könsstympning i svensk kultur?

Jag skulle svara med ett rungande nej. Samt med en engagerad utläggning om att a) det förhoppningsvis aldrig kommer att göra det hur mångkulturella staten än önskar att vi blir och b) att kulturer som ägnar sig åt att förstöra små flickors könsdelar är underlägsna, i varje fall vad gäller synen på kroppslig integritet, respekt och kvinnosyn. (OK, jag vet att judar stympar små pojkar, men omskärelsen är, om än otrevlig, ett jämförelsevis beskedligt ingrepp. Det finns grader i helvetet.)

Jag förstår inte ens hur man överhuvudtaget kan ställa frågan om vissa kulturer är bättre än andra. Den svenska kulturen av idag är överlägsen vår stenålderskultur, den tid ”när blott barbariet var fosterländskt”. Fråga din nästa när hen velat leva om hen kunnat välja, då eller nu. Eller öppna Afghanistan och Nordkorea för fri invandring från Sverige och Sverige för fri invandring från Afghanistan och Nordkorea och ställ dig vid gränserna och räkna.

Eller tänk så här: om nu Sverige blivit berikat genom århundradens invandring av skickliga tyskar, valloner och andra folk, vilket jag inte förnekar en sekund, så måste ju den svenska kulturen före berikningen ha varit underlägsen den svenska kulturen efter berikningen. Så då är ju vissa kulturer bättre än andra.

Jag har levt tillräckligt mycket i u-länder för att veta att u-länningarna inte vill något annat än bli som vi, medan väldigt få svenskar skulle vilja att Sverige vore ett u-land.

Att ens ställa rubrikens fråga är löjligt. Likväl gör Expo Skola det (liksom många andra likasinnade). Samtidigt, kolla på länken, pekar Expo Skola ut Sverigedemokraterna som de enda, och helt puckade, företrädarna för uppfattning att den svenska kulturen är överlägsen vissa andra kulturer. Indirekt talar de därmed om för svenska folket att Sverigedemokraterna är de enda företrädarna för en sanning som är uppenbar för envar. De skjuter sig i foten, dårarna.

PS Min son läser detta och menar att jag levererat en plädoajé för Sverigedemokraterna. Så är det inte. Jag blir inte kines för att jag, liksom många kineser, anser att jorden är rund.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s