Vad EU kunde ha lärt sig av Benjamin Franklin när det gäller Grekland

Benjamin Franklin var en av USAs Founding Fathers och finns avbildad på hundradollarsedlarna. Vid sidan om att skriva grundlag gjorde han mycket  nyttigt, uppfann åskledaren, var amerikansk ambassadör i Frankrike och författade sedelärande berättelser i sin tidskrift Poor Richard´s Almanack, inte minst goda råd till unga företagare, till exempel det här:

Den som är känd för att betala punktligt och exakt på utsatt dag får vid varje tidpunkt och för varje ändamål låna allt som hans vänner kan avvara. Detta är ibland mycket användbart. Efter flit och sparsamhet finns det inget som bidrar mer till en ung mans uppfostran än punktlighet och rättfärdighet i alla hans förehavanden. Du ska aldrig behålla lånade pengar en timme längre än du lovat, för annars kan besvikelsen stänga din väns plånbok för evigt.

Man måste ta hänsyn även till de obetydligaste handlingar som kan påverka ens kreditvärdighet. När din borgenär hör ljudet av din hammare klockan fem på morgonen eller åtta på kvällen håller han sig lugn i sex månader till. Men om han ser dig vid biljardbordet eller på krogen när du borde vara på arbetet skickar han redan nästa dag bud om att han vill ha pengarna tillbaka.

Har den grekiska staten uppfört sig enligt Benjamin Franklins råd? Knappast. I stället för att stå i smedjan och jobba till sena kvällen har den rullat hatt hela nätterna och delat ut sinekurer till sina polare och väljare.

Men det konstiga är inte att den grekiska staten varit en svekfull låntagare, det konstiga är att EU låtit Grekland hållas år efter år. Till och med efter det att det uppdagats att grekerna fuskat med bokföringen såg EU till att landet fick nya lån mot nya löften om bot och bättring.

Hur är detta möjligt? I mänsklighetens naturtillstånd, alltså på Benjamin Franklins tid, gick det inte till på det sättet, vilket framgår av citatet. Långivarna hade björnkoll på den unge låntagaren. Om gäldenären syntes på krogen drogs krediten in, vips bara. På Benjamin Franklins tid uppförde sig kreditorerna ungefär som du och jag skulle ha gjort, kantänka. Om vi av misstag hade lånat ut pengar till en slarver skulle vi med alla medel försöka banka förnuft och ansvarskänsla i skallen på honom. Om det inte fungerade skulle vi varna andra potentiella långivare för personen (om vi inte trodde att nya lån skulle användas för att betala tillbaka lånen till oss, förstås).

Men i vilket fall som helst skulle vi inte ge egna nya lån till odågan. Men det har EU gjort. EU har inte precis uppfört sig som Dawes, Tomes, Mousely, Grubbs Fidelity Fiduciary Bank i Mary Poppins. Hur kan man förklara en sådan total brist på normalt ekonomiskt vett?

Jag tror att det finns två förklaringar. Just de som du redan tänkt ut.

När jag jobbade i statsförvaltningen – SIDA – var jag ständigt lika förvånad över den lätthet och nobla elegans med vilken tjänstemännen spenderade budgetmedlen (jag med, jag ska inte sätta mig på några höga hästar). En gång sa jag till en kollega ”va fan, om vi bara använt lika mycket förnuft som när vi köper en gräsklippare till oss själva så hade det inte blivit så här”. Kollegan log. Då fattade jag. Det var ju inte våra pengar.

Det är den första förklaringen. De framstående statsmännen och politikerna satsar inte en krona av sina egna pengar.

Den andra förklaringen är att det är de framstående statsmännens och politikernas eget personliga rykte och eftermäle som står på spel. Om de djävlas med grekerna kanske grekerna slår tillbaka och lämnar euron, EUs stolthet. Om grekerna ger upp euron kan italienarna och spanjorerna få idéer.

Tänk dig att tillhöra ledningen inom EU och riskera att bli den som står vid rodret när unionens flaggskepp går i kvav. Inför det perspektivet är inget offer för stort. Hur mycket som helst av andras pengar kan satsas för att någon annan ska ha hunnit få ansvaret för skutan när den sjunker.

Vem vet, kanske är undrens tid inte förbi, kanske reser sig fartyget trots allt. De ansvariga har all anledning att satsa djärvt med skattebetalarnas pengar. De har inget att förlora.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s