En skandal som heter duga

Föreställ dig att Vattenfall haft lite annat för sig vid sidan av NUON-affären. Att företagets underleverantörer bildat en klubb som fördelade tre procent av värdet av alla uppdrag från Vattenfall till ett antal höga tjänstemän inom företaget samt till statsministerns parti och koalitionspartiet, att statsministern varit ordförande i Vattenfall medan detta pågått, att polisen fått nys om saken och startat den största polisundersökningen i landets historia med ett femtiotal misstänkta personer insydda till dags dato, däribland några av landets främsta företagsledare, att domstolarna förbereder sig att pröva huruvida ett stort antal riksdagsmän också låtit sig mutas, att polisen börjat arbeta med en ny ordning där tjallare erbjuds strafflindring, vilket lett till ett pratande utan like och till att två av totalt kanske 40 miljarder försvunna kronor redan återfåtts, samt att Vattenfalls noterade aktie tappat två tredjedelar av sitt värde.

Det är, ungefär, dagsläget för Petrobras, det brasilianska oljebolaget, noterat på New York Stock Exchange med brasilianska staten som huvudägare. Bolagets omsättning motsvarar ungefär en fjärdedel av Sveriges BNP eller lika mycket som Volvo, Ericsson, Vattenfall, Skanska och H&M sammantagna. (En pikant detalj är för övrigt att Skanska, som gjort jobb för Petrobras, i slutet av förra året drog sig ur all verksamhet i Brasilien. Jag läste det själv i brasilianska tidningar när jag var där på besök i november och undrade varför. Svaret kom den 31 december, när Skanska, enligt brasiliansk press, tillsammans med 22 andra företag förbjöds att delta i framtida upphandlingar.)

Skandalen började sommaren 2013, när polisen i delstaten Paraná upptäckte ett nätverk för penningtvätt i stor skala; jag tror det handlade om att bolag i underleverantörskartellen, till exempel, kan vi låtsas, Skanska, skulle skicka en skrälldus med pengar till det regerande Arbetarpartiet – Partido Trabalhista – och var tvunget att dela upp betalningen så att det såg ut som bidrag från en massa mindre bolag. Sedan hamnade ärendet hos det brasilianska FBI som drog igång Operation Lava Jato, ungefär Operation Penningströmstvätten, och sydde in dussintals framstående politiker och företagsledare i mars 2014 och sedan lika många till i november.

Affären saknar inte festliga poänger, till exempel avseende den före detta Internationelle Direktören Nesto Cerveró i Petrobras, för tillfället i fängsligt förvar i Curitiba, som skickat sina advokater att skrämma en företagare som tillverkade en serie ansiktsmasker föreställande just Nesto, som folk kunde köpa och sätta på huvudet under den förestående karnevalen.

I övrigt har upphetsningen och förvirringen gradvis blivit i det närmaste total. Detta är en perfekt storm för praktiskt taget alla: en sympatiskt blodtörstig befolkning, media, revisorer, polis, kanske med undantag för ett troligen ilsket gäng privata aktieägare och det illa utsatta Arbetarpartiet med tillhörande president Dilma Rousseff.

Media verkar ha glömt alla andra nyheter (utom torkan, den svåraste på årtionden, som kommer att leda till att det blir torrt i kranarna i São Paulo om det inte regnar snart). Revisorerna måste vrida händerna av lycka eftersom det finns hur mycket som helst att utreda i Petrobras innan de skriver på sina rapporter. Skandaler är mumma för revisorer. Polisen har århundradets mest storartade uppdrag.

Att brasilianarna efter hundratals års maktmissbruk från överhetens sida fortfarande orkar bli upprörda är beundransvärt och hoppingivande. Frågan är om inte den här skandalen blir spiken i kistan för landets endemiska korruption. President Dilma har sagt, ungefär, att det här blir slutet på mutsystemet som vi känner det. Låt oss hoppas att hon får rätt även om det kostar henne själv jobbet.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s