Vad är ekonomisk tillväxt?

Nyligen skrev jag att många av vårt samhälles dominerande debattfrågor drivs av emotionella eller sociologiska överväganden snarare än av insikter och förståelse. Jag tror att frågan om den ekonomiska tillväxten är en sådan. Till exempel skriver miljöpartiet så här i sitt program:

Vi måste ställa om till en ekonomi som tar långsiktiga hänsyn till miljön och människors välbefinnande. Ständig ekonomisk tillväxt i traditionell bemärkelse är inte möjlig på en planet med begränsade resurser. Det är politikens ansvar att forma marknadens förutsättningar så att resurser används i överensstämmelse med villkoren för ett hållbart samhälle.

Vad jag kan förstå är detta för många känslomässigt tilltalande men i praktiken bakvänt resonerat. (Och dessutom försåtligt, ty ”vi” betyder, fattar man när man läser vidare, staten, inte ”vi medborgare”.)

Resten av denna text är ett utdrag ur en bok, Berättelsen om jobben, som jag skrev 1996, en riktigt bra bok, tycker jag själv, eftersom den ställer och ger någon sorts begripliga svar på nationalekonomins grundfrågor. När jag i texten talar om tillväxt menar jag sådan som kan uppstå därav att flitiga människor i en fri ekonomi helt enkelt löser de problem de har.

I en marknadsekonomi är det tydligen så, att ekonomin måste växa för att full sysselsättning ska kunna uppstå. Men vad betyder egentligen ekonomisk tillväxt?

Det finns folk som tror att ekonomisk tillväxt bara handlar om att åstadkomma fler ton stål, snabbare flygplan och större sjukhus [och att bränna mer olja, hade jag kanske lagt till idag; PEs kommentar].

De har fel.

Tankefelet ligger i tron att korrelationen (mellan hittills registrerad ekonomisk tillväxt och materialåtgång) visar något slags orsakssamband. Med hjälp av denna sorts tankefel kan man bevisa vad som helst, till exempel att nedgången i barnadödlighet leder till att ozonhålet [år 1996 var detta hål fortfarande en het fråga; PEs kommentar] växer.

Tillväxt är i själva verket namnet på den process varigenom det mänskliga samhället efter hand löser sina problem. Om människorna anser sitt viktigaste problem vara brist på stål och snabba flygplan så leder tillväxten till att det produceras mer stål och snabba flygplan. Om människorna anser sitt viktigaste problem vara miljöförstöringen så leder tillväxten till att nya miljövänliga prylar och produktionsprocesser utvecklas och kommer igång.

I naturen är tillväxt ett hälsotecken. Friska träd växer. Sådant som inte växer har antingen drabbats av sjukdom eller gått i ide. Människan är en del av naturen och det mänskliga samhället inklusive dess ekonomi är också en del av naturen. När det mänskliga samhället är friskt lyckas det mobilisera sina resurser för att lösa sina problem. Då registrerar Statistiska Centralbyrån ekonomisk tillväxt.

Om vi i stället för tillväxttakt hade talat om omvandlingstakt hade vi bättre fångat processens sanna karaktär. Omvandlingen av samhället kan ta många olika former, varav den ökade produktionen av vissa fysiska volymer bara är en enda. Om människorna bygger om sitt samhälle på ett sätt som fördelaktigt påverkar deras livsstil och livskvalitet så kommer SCB att registrera tillväxt även om det går åt färre fysiska resurser. När ett folk i frihet löser sina problem, vilket normalt kräver omvandling av prylar, processer, ja, hela livsstilar, då kommer statistikerna att konstatera att tillväxt inträffat. Tillväxtsiffrorna är således bara statistikernas endimensionella metod att i efterhand registrera ett märkvärdigt och unikt mänskligt beteende.

”Märkvärdigt och unikt” är faktiskt i sammanhanget väl valda ord. Undersöker vi historien upptäcker vi att tillväxt är ett synnerligen ovanligt tillstånd. Det vanliga är inte att ett folk grips av föreställningen att de kan lösa sina problem och faktiskt också gör det; det vanliga är att samhällena drar sig för sådana heroiska bedrifter och i stället lever kvar i sina svårigheters träsk i tron att problemen inte kan undkommas [och till och med får för sig att stoppa den process – tillväxten – som är den statistiska konsekvensen av att människor löser sina problem på ett fredligt och frihetligt sätt; PEs kommentar].

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s