Historien har kommit tillbaka

Vår tid, som tog sin början vid andra världskrigets slut, är unik i världshistorien.

För det första tog det rena marknadstänkandet över, i stort sett befriat från gamla militaristiska attityder.

Marknadstänkandet och militärtänkandet är lika på en fundamental punkt, nämligen att båda syftar till att gynna den egna personen och gruppen, i det förra fallet genom att erövra marknadsandelar och göra vinster, i det senare fallet genom att försvara det egna folkets mark mot fiender och i lyckliga fall erövra en bit av fiendens territorier och skatter (inklusive boskap och kvinnor och annat smått och gott).

Men den stora skillnaden är att de två tankemönstren identifierar helt olika arbetsmetoder. Krigare tillgodogör sig den grannens tillgångar med våld eller hot om våld. Företagaren, som är marknadstänkandets levande kraft, tvingas för det mesta använda en annan metod, nämligen att göra den andre, som i det här fallet kallas kund, så förtjust över vad företagaren har att erbjuda att han (kunden) frivilligt lämnar ifrån sig delar av sin egendom för att få tillgång till företagarens vara eller tjänst.

(Jodå, det är delvis en idylliserad bild, för företagaren kan gärna tänka sig att bruka lumpnare metoder, till exempel ta ut roffarpriser för att transportera elektricitet till ditt hem, vilket han kan göra eftersom han har monopol på transportleden, alltså kabeln, alltsedan en huvudlös Alliansregering sålde kommunernas kablar till privata företag. Det är nästan så man önskar att Alliansregeringen tagit mutor för detta, för annars så kan något så dumt inte förklaras.)

Detta marknadstänkande – att göra folk glada för att komma åt deras pengar och andra tillgångar i stället för att bestjäla och slå ihjäl dem i samma syfte – har faktiskt, utan att vi övertänkt saken särskilt noga, dominerat västvärldens tänkande i 70 år. Allt som haft med den gamla historien att göra, framför allt våldet i vid bemärkelse, har trängs undan medan mildare seder har utvecklats på snart sagt alla områden: aga förbjuds i skolan, aga förbjuds i hemmen, våldtäkt och kvinnomisshandel blir allt mindre tolererat, mobbning motarbetas, värnplikten avskaffas, ja, all negativ behandling, som till exempel att matteläraren säger att eleven svarar fel på mattetalet, skaver så mycket att lärare blir uppfostrade att aldrig tillrättavisa elever på ett sätt som kan uppfattas som kränkande.

Till slut tror vi, som fått uppleva västerlandets magiska framgångar sedan kriget, att vårt tänkande utgör världens norm. Det gör det inte. De övriga 85 procenten av världens befolkning lever kvar i världen så som den sett ut även för oss västerlänningar från skapelsen fram till Hitlers död. Den övriga världen har inte fått uppleva den godhetsrevolution som vi så framgångsrikt genomgått.

Så fundera ett tag på vad historien handlar om. Läs till exempel Gamla Testamentet. Det är krig och folkmord, boskapstjuveri och kvinnorov sida upp och sida ner, ofta på Guds instundan. Läs om det gamla Grekland. Perserna anfaller och grekerna flyr, perserna grundar militärdömet Sparta och grekerna kommer gradvis tillbaka och grundar Aten. Sedan kommer ett nytt gäng perser och erövrar Sparta och siktar på Aten, som mobiliserar grannarna och står emot. Romarna erövrar världen och håller den med våld och korsfästningar för att därefter krossas av barbarer.

Livet var en jämmerdal. Fråga dig varför det inte finns några gamla tavlor med folk som ler och skrattar. Mitt tips är att folk inte ansåg att det inte fanns något roligt att skratta åt. Livet var ett lidande.

Militärtänkandet, eller våldstänkandet om man så vill, har styrt mänskligheten fram till dess att det civiliserade marknadstänkandet tog över efter andra världskriget i en mycket liten del av världen.

Eftersom våldstänkandet fortfarande dominerar i resten av världen, till exempel i Syrien, lider människor där. Under de senaste årtiondena har resten av världen utvecklat ett för oss moderna västerlänningar nytt, men för historien klassiskt, beteende. Resten av världen har helt enkelt bestämt sig för att flytta till vår marknadstänkade civilisation.

Detta beteende följer militär- och våldstänkandets främsta princip: om någon äger något som du vill ha så ta det ifrån honom om han inte kan försvara sig.

Vår marknadstänkande och sympatiskt godhetsorienterade civilisation skulle visserligen kunna försvara oss mot attacken, men vi vill inte. Vi har så långt fjärmat oss från vad historien var fram till Hitler att vi tror att världshistorien gått in i en ny, god och fredlig fas, där alla jordens människor egentligen är en sorts norrmän och att allt kommer att ordnas till det bästa bara vi löser migrationsverkets administrativa rutiner och effektiviserar kommunplaceringen av flyktingar.

Godhetstänkandet har troligen gått längre i Sverige än på något annat håll. Vi har lagt ned försvaret för att vi inte anser det behövs något. Innerst inne tror vi att är världen god på samma sätt som Sverige, och om det skulle krångla får utrikesminister Wallström ha ett allvarssamtal med dem som krånglar. Eller om det är allvarligt får hon ta upp frågan i EU. Skulle det bli riktigt illa får hon stampa med foten och uttrycka sin avsky. Så!  Det står till och med på Bregottpaketen att Naturen är god.

Det är klart att en oproportionerlig andel av de nya immigranterna söker till just Sverige. Stigarna är upptrampade och portarna öppna och svenskarna är kända för att vara positivt inställda. Varför skulle immigranter besvära sig i onödan?

Vi trodde – och tror! – att historien har tagit slut. Det har den inte. Nu ser vi den hoppa fram ur kulisserna där den hållit sig dold.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s