Efter attentaten mot yttrandefriheten och judarna i Köpenhamn – muslimerna har bollen

Två oskyldiga blir mördade och ett antal poliser sårade innan den danska polisen fäller en islamist som tagit till vapen dels mot representanter för rätten att säga vad man tycker, dels mot judarna.

Ett antal ministrar och andra framstående personer uttalar sig i media med ett ungefär likalydande budskap: ”nu måste vi hålla ihop”, ”jag är vred, vi kommer aldrig att ge oss” och ”nu måste vi stå starka tillsammans”.

Jag fattar inte. Vem är ”vi” som ska hålla ihop och stå starka? Vem ska vi stå starka emot? Vem är vän och vem är fiende?

Eller ännu värre: beror detta svammel på att ledarna blivit tagna på sängen eller att det är något de vill ludda till? Jag fruktar det senare. Att det förr eller senare skulle komma ett islamistiskt attentat har väl ganska länge stått klart, så ledarna måste ha haft ett färdigt tal liggande i skrivbordslådan.

Så här skulle det ha stått i mitt tal om jag hade varit statsminister:

Kära landsmän,

Nu har det som jag länge befarat faktiskt inträffat: ett terrordåd med dödlig utgång, visserligen inte i Sverige, men hos våra danska grannar. Det kunde lika gärna ha varit här om Vilks hållit sitt seminarium om yttrandefrihet och hädelse i Malmö snarare än i Köpenhamn.

Den danska polisen gjorde ett utmärkt arbete och förhindrade blodsutgjutelse och död i stor skala. Jag är övertygad om att den svenska polisen skulle ha lyckats lika bra.

Framöver kommer vi att satsa alltmer på polis och säkerhetsstyrkor. En del kommer att anklaga oss för att bilda en polisstat som kontrollerar medborgarna i varje detalj.

Jag gillar inte riktigt en sådan utveckling, och det är den saken jag vill tala om. I det samhälle jag vill ha, det goda samhället, behövs inte mer än en ganska begränsad och diskret poliskår.

I det goda samhället har medborgarna goda, hederliga och respektfulla vanor. Betänk hur lite övervakning det skulle behövas om ingen enda medborgare ens fick för sig att stjäla sin nästas egendom eller skada hans person.

Lika viktigt som det därför är för mig som statsminister att ge resurser till polisen, lika viktigt är det för mig att försöka förmå er medborgare att anamma och främja goda vanor och värderingar, i första hand hos er själva och era nära och kära, men också i vidare kretsar i ert civila samhälle, i bostadskvarteren, på jobbet, i idrottsföreningen.

För etthundrafemtio år sedan genomgick Sverige en svår period med stora och besvärliga sociala omställningar, nämligen den väldiga omvandling som inträffade med industrialiseringen. Samhällen utraderades och människor blev uppryckta med rötterna ur sina sociala sammanhang. Det uppstod misär, superi, arbetarförtryck.

Då uppstod spontana rörelser ur folkets djup för att reda upp och ställa till rätta, så kallade folkrörelser: den kristna väckelsen, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen. Dessa rörelser löste problem, växte sig starka och byggde ett gott Sverige, visserligen inte ensamma, men tillsammans med andra. Det fanns ett gott, civilt samhälle, där medborgarna stod starka tillsammans.

Jag vill se något motsvarande idag. Observera att jag inte talar om beväpnade medborgargarden, utan om att kloka och civiliserade människor med gott omdöme och förnuft tar sig samman och verkar för att vi skapar ett gott samhälle.

Vilka är då fienderna, vilka är de vi ska sluta oss samman och stå staka mot och som vi, i den mån det går, ska försöka leda in på rätta vägar? Det är i första hand extremisterna, å ena sidan de islamistiska terroristerna och å den andra järnrörsnazisterna. Sedan finns förstås en massa kriminella grupper med mer eller mindre starka band till någon av dessa grupper, som vi också måste stå emot.

Efter vad jag hört från polisen har man ganska bra koll på järnrörsnazisterna eftersom dessa erhåller svagt stöd även i de vidare sociala kretsar där de rör sig. De har inga egna kyrkor där de får skydd och intellektuell hjälp med utvecklingen av sitt budskap. Det är tveksamt om deras mammor, pappor, övriga släktingar, bekanta och arbetskamrater skyddar dem från till exempel polisen.

När det gäller landets muslimer är jag mindre säker. Vi talar här ofta om klankulturer, där sammanhållningen inom släkten är fundamental och tilliten till utomstående, framför allt staten, är praktiskt taget obefintlig. Jag har aldrig hört imamer tydligt uttala och deklarera något som det svenska samhället anser fundamentalt, nämligen att det är fullständigt oacceptabelt att ens försvara någon som brukar våld mot den som förolämpar Profeten. I ett civiliserat land som Sverige brukar man inte våld mot sin nästa vad han än påstått. Punkt.

Om jag har fel så är allt så mycket bättre, men jag tror att det muslimska samfundet i Sverige står inför ett vägskäl: ska det försvara sin fundamentalism, eller i varje fall sina fundamentalister, eller ska det utveckla tolerans i västerländsk mening?

Om svenska muslimer väljer att tillsammans med det övriga samhället förkasta all slags fundamentalism och extremism kan vi gå en god gemensam framtid till mötes. Men om muslimerna i stället vänder sig inåt kommer polisen, trots alla insatser, att stå svag inför framtida terrordåd. I majoritetssamhällets ögon kommer polisen och den övriga staten då att se svaga och otillräckliga ut. Gradvis kommer alltfler att söka sig till järnrörsnazismens kadrer för att bekämpa terrorismen och dess grogrund och detta med tilltagande stöd från det civila samhället.

I dagsläget har muslimerna bollen.

Tack för ordet.

Annonser

1 kommentar

Filed under Alla inlägg

One response to “Efter attentaten mot yttrandefriheten och judarna i Köpenhamn – muslimerna har bollen

  1. Kenneth Larsson

    Väl talat statsminister Engellau!
    Tyvärr så lär vi aldrig höra ett så lättbegripligt tal, byggt på logik och sunt förnuft, av en sittande statsminister i det försiktiga landet Sverige.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s