En isande känsla

Sverige är ett tryggt land. Jag har inte tänkt så mycket på vad trygghet betyder, det har för mig bara varit en del av bakgrundsbruset, ungefär som att solen går upp varje morgon och att man äter sill till midsommar. Jag har helt enkelt varit en trygg svensk.

När världen tränger närmare får man anledning att fundera över vad tryggheten egentligen innebär. (En som vältaligt och målande beskrivit trygghetens kultur är Stefan Zweig, som i Världen av igår skildrar den till synes eviga och slutgiltiga tryggheten i Wien, huvudstad i kejsardömt Österrike-Ungern, strax före landets och trygghetens sammanbrott i första världskriget.)

Jag har kommit på tre nivåer i tilltagande grad av svårgreppbarhet:

  1. Trygghetens lägsta nivå är det där som politiker håller på med, till exempel en hundralapp hit eller dit i pensionen eller arbetslöshetsförsäkringen, det antal timmar man måste vänta på akutmottagningarna och mer eller mindre påhittade jobb i kommunen. Det är sådant som vi är vana att se våra valda ombud käbbla om i TV när det drar ihop sig till val.
  1. Den andra nivån är att upplevelsen att tillvaron på det hela taget är förutsägbar och relativt behaglig. Jag törs gå på vilka gator som helst när som helst på dygnet. Jag räknar med att min nästa, även en okänd, ska ge mig ett handtag om det behövs, till exempel om jag kört i diket. Polisen är till för att hjälpa mig och brandkåren kommer när det brinner. Det här handlar inte så mycket om politiken, utan mer om attityder och medmänskliga beteenden i det civila samhället.
  1. Den tredje nivån närmar sig det övernaturliga. Det är en känsla av att någon har koll, nästan att det finns en försyn som värnar vårt land. Eller som Robert Browning skrev: “God’s in His heaven—All’s right with the world!”. När jag funderar över det inser jag att det är en ganska barnslig, men, ack så behaglig, förnimmelse, en föreställning att vad dårfinkarna i Rosenbad och på Helgeandsholmen än hittar på så kan de inte förstöra så mycket, det finns en kraft som håller sin vakande hand över nationen.

På senare år har min barnatro avsevärt försvagats. Jag tror inte längre att vårt land har särskilt beskydd. Jag misstänker, vilken isande känsla, att det faktiskt kan gå åt helvete även här. Vad som helst kan hända och Sverige skulle vara lika mentalt oförberett som de trygga wienarna när första världskriget bröt ut och det otänkbara inträffade på bara några år. En bomb i tunnelbanan vid rusningstid. En vattenkraftdamm som brister och skickar iväg en flodvåg som utraderar Sundsvall. Att Putin tar Gotland för att förhindra NATO att ställa dit flygplan när Ryssland invaderar Litauen.

På något sätt har detta väckt en känsla av ansvar. Den som skyddas av en Försyn kan ta livet med en klackspark; inget spelar egentligen någon roll, skyddsängeln rättar till saker när det behövs. Men den som i ett isande ögonblick förlorar sin barnatro inser att det vi säger och gör spelar roll.

Jag kan inte se annat än att det svenska politikerväldet med tillhörande medieetablissemang fortfarande resonerar och beter sig som om de innerst inne räknade med att en mild försyn skulle komma till nationens räddning när konsekvenserna av deras dåraktighet blir uppenbara.

Ett exempel. Nyligen, den 16 februari 2015, skrev Dagens Nyheter i sin huvudledare att det minsann inte är lätt att veta vad politikerna ska göra med unga gudskrigare och jihadister, men att det bästa nog är att ge dem jobb, och bostad kantänka, i kommunen: ”om måhända det ändå inte är rätt väg att gå”.

På några år kan det bli flera tusen ISIS-krigare i barnomsorgen. Om jag vore Försynen skulle jag gå till min chef och be att få bli entledigad från uppdraget enär klienten tycks vara bortom all sans och räddning.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s