Ett brev från Brasilien

Frågan är varför Sverige tar emot så många invandrare. Häromdagen berättade jag att jag skrivit till min portugisisklärarinna i Brasilien att det beror på att svenskar är så goda. Det är den uppfattning de flesta svenskar har (enligt min ovetenskapliga opinionsundersökning). Hon trodde inte på den förklaringen, så jag skickade en annan, som gick ut på att Sveriges härskande välfärdsindustri behöver fler kunder och därför expanderar internationellt, en förklaring som mig veterligen är en innovation (kanske en dålig innovation).

Så här svarade hon. Jag tänkte det kanske vore intressant för dig att läsa hur en bildad och begåvad utlänning reagerar på mina försök att förstå vårt land och dess politik.

Käre Patrik, 

Kanske är det min medfödda skepsis som förhindrar mig att sätta tilltro till teorin om “den svenska godheten”. Även om jag fromt tror på individuell godhet och altruism, alltså från en person gentemot en annan, har jag svårt att tro på institutionell godhet. Även om institutioner naturligtvis kan ha uppstått för goda ändamål har jag svårt att finna exempel på institutioner som ägnar sig åt det goda utan bakomliggande och mindre goda motiv. Och du måste hålla med om att det skulle vara ”mission impossible” att leta efter en hel stat som drivs av ren godhet utan att det finns ekonomiska övervägande eller maktaspekter bakom. 

Din nästa förklaring, den om välfärdsindustrins egenintressen, tycks mig mer konkret och trovärdig. Jag förstår helt och hållet att en byråkratisk stat med inriktning på välfärdspolitik behöver ett ökande antal klienter och kan komma att hävda sin välfärdsideologi till vilket pris som helst. Immigrationen är naturligtvis en saftig bit för sådana välfärdsbyråkrater.

 

En parallell skulle kunna vara de senaste årtiondenas ”uppfinnande” av ett stort antal psykiska sjukdomar som blivit resultatet av ökningen av antalet psykologer i västvärlden. Tidigare ansågs odisciplinerade barn ”ouppfostrade” och i behov av ordning och pli, medan de nu diagnosticeras som hyperaktiva och behandlas med terapi och läkemedel. Jag tror att det är en ledtråd som hjälper oss att förstå frågan. 

I natt tänkte jag på din första förklaring, den där om godheten, och jag kom på ett sätt att förstå att svenskarna har den uppfattningen, ett sätt som inte motsäger själva förklaringen, nämligen att föreställningen om svenskarnas “godhet” kan vara en sorts marknadsföring gentemot svenska folket.

 

Sverige skapade en självbild av ett land och ett folk som ivrar för jämlikhet och social välfärd: efterkrigstidens Sverige som det idealiska landet, ett land av social godhet, en politik som gav svenskarna välstånd och trygghet i en störd och orättvis värld. Det är en underbar självbild, för vem vill inte vara rättvis och samtidigt trygg och välmående? 

Med andra ord har ni svenskar trygghet och överflöd medan de andra folken lider. Ni menar att ni förtjänar det, ty ni har funnit vägen, ni är ett land av godhet som förespråkar och belönar det gemensamma goda. 

När det kommer en kris kan en sådan föreställning rubbas, men i tider av kris och förändring brukar å andra sidan människor befästa sin gamla tro som för att göra passivt eller desperat motstånd mot krisen: ”Om denna självbild och denna föreställning skapat ett så fördelaktigt tillstånd för mig, så kommer tillståndet att fortsätta om jag håller fast vid mina föreställningar”. Även om den massiva invandringen hotar status quo så håller svenskarna fast vid sina föreställningar trots att det kanske leder till fördärv. På engelska kallas det ”a state of denial”.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s