Teknikutvecklingen sänker kunskapskraven

Tekniken utvecklas med en himla fart, det är troligtvis otvetydigt. Men vad händer då med människorna, alltså vi som ska använda tekniken?

Det finns en allmän föreställning om att de kräver skärpta kunskaper. Det talas om ett kunskapssamhälle, där folk måste kunna mer för att hänga med. Tongångarna är välbekanta: nu måste vi ha fler universitetsutbildade, i Indien examineras hundratusentals ingenjörer per år, hur ska vi klara oss?

Magnus Henrekson, som brukar ha rätt, påpekade en självklar sak för mig, nämligen att bättre teknik gör saker och ting enklare, vilket betyder att man kan göra samma sak med mindre kunskaper. Med en miniräknare kan man multiplicera tresiffriga tal superlätt med några knapptryckningar, medan det med normal papperochpennateknik tar en stund och utan papper och penna, om det ska ske genom huvudräkning, är omöjligt utom för en och annan asperger-drabbad.

Så man skulle kunna dra slutsatsen (vilket Magnus inte gjorde) att vi kan luta oss tillbaka och strunta i att lära oss matematik eftersom det finns tekniska hjälpmedel.

I somras råkade jag ut för en person som dragit den slutsatsen. Det var en artonårig blond skönhet i kassan på ICA Skutan i Hamburgsund. Jag hade köpt en vara för 87 kronor och lämnade fram en hundralapp.

”Vänte lite”, sa skönheten, ”kassaapparaten funkar inte”. Hon sprang iväg och kom strax tillbaka med en miniräknare i handen. Kvickt och lätt subtraherade hon 87 från 100, plockade fram växeln och sa med ett förtjusande leende: ”Här är 16 kronor tillbaka”.

Efter den upplevelsen blev jag inte ens förvånad när jag på radio hörde en generationskamrat till skönheten förklara att hon inte behövde lära sig multiplikationstabellen eftersom hon skulle bli designer i New York.

Om vi nu tänker oss att teknikens utveckling leder till att folk använder maskiner i stället för huvudet – och vi antar att folk, till skillnad från skönheten på ICA Skutan, faktiskt lär sig att manövrera miniräknare – så kan vi fundera över vart det leder. Jag tror att det leder till kraftigt ökade sociala klyftor.

Vi kommer att få en stor majoritet som inte kan så mycket, utan låter sig betjänas av enkel teknik. De adderar med miniräknare, de stavar med hjälp av Word, de skaffar sig information hos Wikipedia. Denna utveckling är för övrigt anbefallen av moderna pedagogiska teorier som lär att kunskap inte är så viktig eftersom allt finns på nätet och eftersom kunskapsutvecklingen är så enormt snabb att allt man lär sig i alla fall blir föråldrat på några år (varför man lika gärna kan bespara sig besväret att lära sig något alls).

Men trots allt är det ju några som måste besitta den kunskap som proppas in i de arbetsbesparande maskinerna. Några som kan stava och räkna och konstruera de flygplan som i allt större utsträckning flyger sig själva utan behov av piloter. (Det är faktiskt så. Det är ett reellt problem inom industrin att man för säkerhetens skull låter datorerna ta över alltmer av jobbet vilket leder till att piloter inte får någon erfarenhet av att flyga och inte kan hantera ens enkla krissituationer. Det var därför Air France 447 från Rio till Paris kraschade i Atlanten i juni 2009.)

Världen får en liten elit som faktiskt lärt sig saker och som kan föra utvecklingen framåt. Folk som har inhämtad så mycket kunskaper att de faktiskt kan föra vetenskapen och spetsteknologin vidare. Vilken makt dessa oumbärliga människor kommer att få, och vilka löner de kommer att kunna tillskansa sig!

Och vilket hjälplöst världsproletariat de återstående massorna kommer att utgöra.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s