Den fina religionsstriden

Jag skäms lite för jag klagar över allting, men nu ska jag säga något som är bra. I mina idoga studier i portugusiska språket har jag hittat en historiesajt som några entusiastiska historielärare byggt upp. Den heter http://historiaonline.com.br/ och består av ett antal filmade föredrag om olika inslag i världshistorien (bara på portugusiska, tyvärr). Jag tycker själv att jag är rätt kunnig, men här får jag tankar och insikter hela tiden.

Ta historien om USAs tillblivelse och utveckling. Varför gick det inte för Nordamerika som för Latinamerika? Varför blev inte Nordamerika ett näste för korrumperade generaler, tokiga diktatorer och en praktiskt taget konstant ekonomisk kris genom århundradena, utan tvärtom en frihetens och utvecklingens fyrbåk och ett föredöme – nåja – för en hel värld.

Just detta, att Nordamerika skulle bli som Sydamerika, vore annars grundtipset. Att Latinamerika blev som det blev förklaras normalt med att det bestod av ”extraktionskolonier”, alltså territorier som organiserades för att ett annat land – metropolen – behövde råvaror (och senare avsättning för sina industriprodukter). Portugal skickade slavar till Brasilien för att odla socker som Portugal, med hjälp av några utskickade portugiser som övervakade hanteringen, tog hand om. En sådan extraktionskoloni hade svårt att bli något annat än ett underutvecklat bihang till metropolen.

Om inte ett under inträffat så hade det gått likadant för Nordamerika. England gjorde ungefär samma sak som Spanien och Portugal, nämligen att försöka skapa en extraktionskoloni av territoriet. Under Elizabeth I skapades under 1500-talet andra hälft kolonin Virginia där utsända engelsmän letade efter guld och andra råvaror innan de så småningom kom på att de kunde importera slavar och odla tobak för Englands och det övriga Europas behov. Virginia följde det latinamerikanska receptet för att skapa underutveckling.

Men undret inträffade på grund av en religionskonflikt i England. Landets puritanerna var i början av 1600-talet rädda att kungamakten hade planer på att återinföra katolicismen, vilket skulle ha gjort livet outhärdligt för puritanerna. Det slutade med att ett gäng puritaner först flyttade till Amsterdam och Leyden, som de också fann outhärdligt, och beslöt att dra till Amerika och skapa ett eget samhälle där de fick dyrka sin gud som det passade dem.

År 1620 seglade ett hundratal puritaner med skeppet Mayflower till Amerika och landade vid Plymouth Rock i Massachusetts. Där bosatte de sig och skapade på så vis en av de första bosättningskolonierna.

En bosättningskoloni är något helt annat än en extraktionskoloni. Bosättarnas ambition är att skapa sig ett gott liv på platsen, inte att tjäna som metropolens förlängda arm och att gå dess ärenden. Dessa driftiga och i många stycken bigotta för att inte säga rasistiska puritaner lyckades, i sin iver att tjäna Gud och skapa ett åtminstone för dem själva gott samhälle, lägga grunden för världens hittills mäktigaste och mest framgångsrika nation.

Tänk bara hur annorlunda världen hade sett ut om puritanerna inte hade äntrat Mayflower och seglat till Massachusetts. Då hade USA sannolikt varit en sorts Venezuela. Då hade de liberala och frihetliga idéer som artikulerades i USAs oavhängighetsförklaring och konstitution – och sedermera blivit vägledande inom alla civiliserade nationer – aldrig formulerats. Kanske hade det aldrig blivit någon revolution i Frankrike. Kaiser Wilhelm II hade vunnit första världskriget och Tyskland blivit världens härskare.

Annonser

1 kommentar

Filed under Alla inlägg

One response to “Den fina religionsstriden

  1. Andreas Johansson

    Skeptisk. Latinamerikas historia av caudillos och relativ ekonomisk underutveckling (varken Schweiz eller Swaziland) har klara likheter med Spaniens egen, och ingen kan väl påstå att Spanien varit en ”extraktionskoloni”. USA å andra sidan påminner påfallande mycket om England och om länder som Kanada, Nya Zealand och Australien. Tror därför att skillnaderna mellan Venezuela och USA har mycket mindre med puritanerna att göra än med vidare skillnader mellan engelsk och spansk kultur.

    (Däremot tror jag att ”bosättningskoloni” är ett relevant begrepp för att förklara varför USA, Nya Zealand m.fl. är så mycket framgångsrikare än Kenya eller Indien: i de senare har den inhemska kulturen förblivit dominant.)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s