Det ekonomiska överskottet

En gång blev jag tillfrågad av Expressens dåvarande kulturchef, Maria Schottenius, numera på DN Kultur, om jag ville bli krönikör. Visst. Det var på den tiden när den offentliga sektorns intäkter motsvarade 60 procent av BNP.

Jag skrev att det var unikt att ett så stort ekonomiskt överskott kunde pumpas fram ur det arbetande folket – jag struntade i att en liten del går tillbaka till grundförsörjningen i form av bidrag – och fann ingen bättre parallell än det faraoniska Egypten, där staten använde sitt ekomiska överskott till att bygga pyramider, vilket såklart var rätt onödigt, men att det i alla fall skapat en turistattraktion, medan vår tid knappast gör någonting som kan locka framtida besökare.

Sedan fick jag inte skriva några fler krönikor.

Frågan om hur olika kulturer använder sitt ekonomiska överskott, alltså den del av produktionen som inte behövs för reproduktionen av arbetskraften och underhåll och ersättning av maskinparken och annat sådant basalt, är egentligen väldigt spännande och kan, enligt min erfarenhet, ge upphov till livliga diskussioner.

1600-talets Sverige, till exempel, använde sitt överskott till att kriga och bygga adelspalats. Under industrialismens genombrott var det inte staten som tog hand om överskottet, utan kapitalisterna, som plöjde ned det i nya fabriker. Om man går omkring i Paris får man känslan att fransmännen under några sekel använt sitt överskott till att bygga monument, inte lika snurriga monument som de gamla egyptierna, men likafullt imponerande. (Den egyptiska byggnadsstilen är intressant även för att den inte fick några efterföljare att tala om. Att bygga pyramider blev liksom ingen hit. Enda undantaget, vad jag kunnat upptäcka, är drottning Hatshepsuts tempel utanför Luxor som påminner om järnvägsstationen i Milano.)

Sverige har sedan andra världskriget använt sitt växande ekonomiska överskott på två sätt: dels att bygga upp en välfärdsindustri med vidhängande offentlig sektor, dels att öka den privata konsumtionen (vilken betyder att staten inte tar hela det ekonomiska överskottet utan låter det arbetande folket få behålla en del).

I det perspektivet förstår man att politikerväldets enorma expansion egentligen är resultatet av en fantastisk ekonomisk tillväxt under åtskilliga decennier som bildat en nisch av ekonomiska resurser som politikerna lyckats kolonisera och där byggt upp hela välfärdsindustrin.

Ska vi tycka att staten använt sin del av det ekonomiska överskottet på ett klokt sätt? Det tål att diskuteras. Om vi haft en klass rikingar som tagit pengarna hade vi sett en massa privata palats i nationen. Det gör vi inte, i stället ser vi kommunala administrationsbyggnader. Om de offentliga pengarna kontrollerats av vetgiriga professorer hade vi nog haft världens största och mest avancerade forskningsanläggningar. Om Christer Fuglesang varit diktator hade vi kanske i stället för välfärdsindustrin haft charterresor till Mars.

Ska vi tycka att medborgarna i allmänhet använt sitt tilltagande privata välstånd på ett förtjänstfullt och värdigt sätt? Jag vet inte. Man kan numera äta riktigt bra mat i Sverige, det är en klar framgång. Och sol och bad på Kanarieöarna och i Thailand? Det är egentligen inte min sak att ha synpunkter på hur folk använder sina pengar.

Men en sak kan jag inte förstå. Det är varför människor nu för tiden har för sig att allt blivit så komplicerat och svårt och att de inte får tiden att räcka. Vår tid, som kräver mindre ansträngning av sina samtida än någon tidigare! Här lever vi i mänsklighetens mest gynnade, bekväma och lättjefulla kultur, och så klagar folk på att de har för mycket att göra. Uttryck som ”livspusslet” och ”kvalitetstid med barnen” får mig att vilja osäkra en revolver.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s