DET MEDBORGERLIGA SKYLDIGHETERNA – AVSLUTANDE KOMMENTARER (DEL 6 AV 6)

 • Staten bör predika de medborgerliga skyldigheterna med minst samma kraft som den idag predikar, värnar och upprätthåller medborgarnas rättigheter som de formuleras exempelvis i regeringsformens andra kapitel.
 • Vad kan de medborgerliga skyldigheterna ha för praktisk betydelse? Enorm! Staten kan ställa krav på medborgarna och medborgarna på varandra. Var och en är skyldig att ingripa om någon mobbas. En lärare kan med större pondus gripa in mot elever som inte anstränger sig i skolan. Utan medborgerliga skyldigheter förgriper de sig bara mot sig själva, med medborgerliga skyldigheter skadar de alla andra. Ju fler som tar till sig resonemanget, desto mer ändras andan i samhället. Människornas ansvar understryks.
 • Vem kan ha något emot föreställningen om att medborgarna har skyldigheter? Två grupper. Dels de som ser ned på människorna och inte tror att de är förmögna att ta något ansvar, att de är får som måste värnas av omtänksamma och kärleksfulla herdar (som troligen har sin utkomst just av detta). Får har möjligtvis rättigheter, men definitivt inga medborgerliga skyldigheter. Men dels också de radikala individualisterna, som följer devisen ”sköt Dig själv och skit i andra” och som inte har lust att ålägga sig själva minsta lilla ansvar för sin nästa.

Läs den andra delarna här, här, här, här och här.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Alla inlägg

2 responses to “DET MEDBORGERLIGA SKYLDIGHETERNA – AVSLUTANDE KOMMENTARER (DEL 6 AV 6)

 1. Gösta Walin

  DEt här begrep jag inte:
  ”Utan medborgerliga skyldigheter förgriper de sig bara mot sig själva, med medborgerliga skyldigheter skadar de alla andra. ”

  Gilla

 2. Håller med om att det var oklart. ”De” syftar på ”elever som inte anstränger sig”. Om dessa inte har någon skyldighet mot andra är det bara sig själva de gör en björntjänst. Men om de har en skyldighet mot andra sviker de även andra när de inte anstränger sig. Poängen är att de ska känna det trycket.

  Patrik

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s