Det är dags att sluta skämmas

(Jag har skrivit en del om att skämmas, för västvärldens påstådda brott, för oförrätter mot minoriteter etc. Det kan vara lite förvirrande, kanske. Här handlar det om den skam alla förväntas känna som vill begränsa invandringen.)

Nyligen deltog jag i ett seminarium om invandring. Två i ämnet väl insatta personer hade gjort var sitt mycket genomarbetat inledningsanförande. Jag blev förvånad över hur pass Sverige skiljer sig från andra länder. Även om vi halverar invandringen kommer vi att vara det land i Europa som tar emot överlägset flest invandrare per capita. En av inledarna hävdade att Sverige, enligt någon internationell undersökning, har den mest integrationsvänliga politiken och vidare att svenskarna, enligt flera undersökningar, är det mest välkomnande folket men att Sverige, trots detta, lyckas sämst av alla länder med integrationen.

Sedan blev det diskussion, och då spårade det ur. Eller rättare sagt: vi hamnade i de vanliga hjulspåren, där ena sidan är Praktisk och den andra Moralisk.

De Praktiska säger att Sverige inte klarar massinvandringen, att kommunerna går på knäna, att sverigedemokraterna håvar in röster omkring flyktingförläggningarna, att EU måste ta sitt ansvar och sådant.

Då ser de Moraliska förebrående på de Praktiska och säger: ”Ska du stänga dörren för en lidande människa? Skulle du vägra ta en drunknande i din livbåt? Vi har råd att ta emot fler!”

Det betyder game over för de Praktiska, inte för att de Moraliska vunnit något argument, utan för att de Praktiska också är snälla och hyggliga och inte gillar att hållas för ogina människor.

Innerst inne i sina hjärtan undrar de Praktiska om det ligger något i anklagelsen, om de faktiskt kanske har en etisk defekt. För faktum är ju att minskade volymer immigranter betyder att färre lidande människor släpps in i den svenska tryggheten. Det är ju vad de Praktiska förespråkar.

Nationen måste hantera den grundläggande etiska frågan. Hantera betyder inte att tycka än si, än så och att aldrig riktigt veta vad man anser. Hantera betyder att besvara frågan om vårt ansvar för andras lidande är oändligt eller begränsat.

De Moraliskas attityd är att vårt ansvar är oändligt. De följer Jesu uppmaning att vi bör älska vår nästa, vem det än är, som oss själva. Men den inställningen är inget offer tillräckligt.

För de Praktiska måste det finnas en gräns för vårt ansvar. De Praktiska kan hämta inspiration från Islam, vars tredje pelare – zakat – är allmosan. Den muslim som årligen betalar 2,5 procent av sin förmögenhet (definierad på ett komplicerat sätt) ovanför ett fribelopp på runt 4 000 kronor har gjort sin plikt. Inget mer kan begäras av honom. Han har ingen anledning att skämmas och känna sig ogin.

För några årtionden sedan, innan immigrationen kommit igång på allvar, betalade Sverige en procent av bruttonationalinkomsten till världens lidande och hungrande folk. Det hade riksdagen bestämt. Den etiska frågan var avgjord. Ingen behövde skämmas. Bara en och annan folkpartist ville ge mer, men det fick de i så fall göra av egna pengar.

Nu har två saker inträffat som inte borde gå ihop: å ena sidan betalar vi långt mer än en procent av bruttonationalinkomsten för immigration och bistånd (ingen vet hur mycket), å den andra har vi börjat skämmas för att vi inte ger mer.  I varje fall anser den Moraliska allmänna meningen att vi bör skämmas om vi föreslår att verksamheten stramas åt.

Jag tycker att verksamheten bör stramas åt. Och jag har bestämt mig för att inte skämmas för det. Det är helt enkelt ingen skämmig uppfattning. Mänskligheten, med undantag för en person, nämligen just Jesus, har aldrig ställt sig sådana krav som den Moraliska allmänna meningen försöker lägga på oss.

Om de Moraliska är missnöjda med effekterna av den uppstramning – läs gärna volymminskning – som Sverige behöver kan de kompensera med bidrag ur sin egen plånbok.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s