Vänstern och Israel

När människor med olika uppfattning i viktiga politiska frågor debatterar kommer de aldrig överens. Inga argument verkar bita (inte på mig heller, så jag är inte ute efter att sätta mig på några höga hästar). Jag har dragit slutsatsen att det inte handlar om argument. Det handlar om något annat. Jag kan förstås ha fel, men det känns till exempel som om alla som är vänster ogillar Israel. Varför är det så (om det är så)? Fundera på det och tala om för mig om du kan komma på en bättre förklaring än nedanstående.

Den som läst mina krönikor har eventuellt upptäckt att det finns en sorts röd tråd som jag försöker spinna (eller älta, om någon så vill). Denna röda tråd är föreställningen att ”den härskande klassen” i Sverige är den stora välfärdsindustrin med sina miljoner anställda, generaldirektörer, riksdagsledamöter, socialsekreterare, terapeuter och pedagogikprofessorer.

Denna industri vill växa och måste därför se till att den har klienter, alltså svaga människor, som den kan ägna sig åt. Det mest stötande med mitt resonemang är förstås att denna industri egentligen inte har någon anledning att ens försöka avhjälpa folks svaghet eftersom industrin då förlorar klienter. Snarare vill den öka antalet hjälplösa människor för att säkerställa sin tillväxt.

I det perspektivet blir de försämrade resultaten i den svenska skolan inte, som man normalt föreställer sig, ett misslyckande, utan tvärtom ett tecken på välfärdsindustrins långsiktiga och framgångsrika strävanden efter en säkrad framtid.

Välfärdsindustrin ogillar starka människor som kan stå på egna ben och utveckla sig av egen kraft. Anständiga, driftiga, ansvarskännande medelklassare som tar hand om sig själva och sina nära och kära är en nagel i ögat på välfärdsindustrin eftersom sådana människor normalt håller sig med en människosyn som är motsatsen till välfärdsindustrins, nämligen att folk i grunden är (eller borde vara) starka snarare än svaga.

Den så kallade vänstern är välfärdsindustrins prästerskap. (Den moderna vänstern – ”kulturvänstern” – har inget med den gamla socialistiska vänstern att göra; nu handlar det inte om att stå upp för den skötsamma arbetarklassen, utan för svaga och utsatta grupper, alltså välfärdsindustrins klienter.)

Denna vänster tycker inte om Israel, utan vurmar i stället för Israels fiender. Hur kan det komma sig? Jag tror att det har inrikespolitiska orsaker.

Israel är ett starkt och oberoende land som fått öknen att blomma, utvecklat industrin och värnar om demokratin. Israel är väl så långt från den svenska välfärdsindustrins favoritklienter som man kan komma.

Israels fiender är emellertid just så svaga och oförmögna och klädda i offerkofta som välfärdsindustrin någonsin kan önska. Palestinierna har just den kompetensprofil och självbild som välfärdsindustrin begriper sig på och uppskattar.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Alla inlägg

3 responses to “Vänstern och Israel

 1. Andreas Johansson

  Din teori skulle onekligen förklara varför så många i Sverige till synes automatiskt sympatiserar med ”den svaga” sidan i alla konflikter, oavsett vilken sida som kan tänkas ha rätt. Om den gamla vänstern hade en tendens att omhulda förtryckarregimer som kallade sig socialistiska så tycks den nya gilla just de som USA aktivt ogillar eller bombar.

  Gilla

 2. Gösta Walin

  Striden om tillsättningen av Teodorescu som politisk red på GP bekräftar/belyser din analys av maktkampen i samhället. Hon hotar tillströmningen av klienter.
  Gösta

  Gilla

 3. Sven Nilsson

  Du har säkert en poäng… Det går dock inte att bortse från att Israel ägnar sig åt etnisk rensning, riktade mord och blockader i strid med internationell lag… Landgrabbing är en annan sak man gör… Man kan faktiskt dra en hel del paralleller mellan Israel och Tyskland på 1930-talet innan förintelsen…

  Hamas, Fatah och de arabiska länderna är odugliga, korrupta och inkompetenta… Vad gäller Hamas är det mycket mild kritik… Hamas är en terrororganisation men Israels övervåld är inte försvarbart oavsett…

  Arabernas och palestiniernas situation förvärras givetvis av att deras ledare är helt odugliga. Vänstern är dock sällan pigg på att kritisera fattiga diktaturer i 3:e världen… Dom saknar helt ansvar för sin situation… Allt är vita mäns fel…

  Jag har inte mycket till övers för vare sig vänstern eller Israel… Dessvärre inte så mycket för Egypten, Saudi eller Hamas heller…

  Turkiet var ett ljus i mörkret innan Erdogan blev helt maktfullkomlig… Nu ser det dystert ut där också… Förhoppningsvis tappar Erdogan kraftigt i valet i November så att vi får en annan regering i Turkiet…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s