Mer om 90-talets systemskifte

Jag skrev nyss att de i allmänhet av moderater genomförda ”systemskiftena” på 90-talet drevs med fart och kläm och gott humör fast utan mycket vett och eftertanke. Som illustration kan jag berätta om Åborgs kommun i Skåne, där kommunalrådet Jesper Svensson hade bestämt att minst 20 procent av barnomsorgen skulle bedrivas i privat regi före valet 1994. Namnet och kommunen är påhittade, men skeendet är autentiskt. Jag var själv där som alltmer desillusionerad rådgivare, ty Jesper ville inte lyssna när jag förklarade att ett sådant mål var ett korkat mål.

Kommunen hade ett 40-tal dagis (förskolor heter det numera), så målet innebar att Jesper skulle se till att minst åtta av dem drevs i privat regi några år senare. Han funderade över hur han skulle göra och kom på att Charlotte på Igelkotten nog var den smartaste av dagisföreståndarna och att han därför skulle försöka förmå henne att som pilotprojekt ta över Igelkotten och driva verksamheten privat.

  • Låt mig se om jag förstår vad du menar, Jesper, sa Charlotte eftertänksamt. Du vill att jag ska lämna min trygga anställning i kommunen, skaffa fram en massa pengar till aktiekapital och bilda ett aktiebolag, ta över arbetsgivaransvaret för personalen på Igelkotten och sedan ta risken att inte få uppdraget när du tar in anbud på driften av Igelkotten.

Jesper Svensson fattade att det där inte precis var någon vinnare i Charlottes ögon.

  • Men vänta, sa han, vi struntar i upphandlingslagarna. Jag garanterar att du får uppdraget.
  • Alltid något, svarade Charlotte. Men tänk om jag får uppdraget i tre år och förlorar det vid nästa upphandlingsomgång? Då står jag ju med ett jätteansvar för personalen. Om jag ska ta den risken måste du ge mig rejäl ekonomisk kompensation för den första perioden.

Det slutade med att Åborgs kommun dels bröt mot upphandlingslagarna, dels åkte på att betala mycket mer för Igelkotten än om den kommunala regin fått fortsätta.

  • Vad var det för mening med det där, frågade jag Charlotte.
  • Tja, sa hon och ryckte på axlarna, det är väl klart att Jesper får betala lite mer om han är så sugen på att få en speciallösning för Igelkotten.

Min plan, som alltså misslyckades i Åborgs fall, men så småningom blev norm för nationen, var att införa ett pengsystem analogt med skolpengen. Det viktiga är nämligen konkurrensen, inte ägarformen. Om man tillåter fri etableringsrätt för förskolor blir det så tids nog även privata dagis.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s