Det tal Fredrik Reinfeldt borde ha hållit när han avgick som statsminister

Vårt välfärdssystem är ett betydelsefullt inslag i vårt samhälle. Våra hjälpåtgärder gentemot de behövande måste vara kraftfulla och kunna sättas in snabbt så att ingen ska tvingas utstå onödigt lidande…

Denna sammanfogning av en enorm statlig och kommunal välfärdsapparat med en privat industri inom vård, skola och omsorg är en ny erfarenhet för Sverige. Dess sammanlagda inflytande – ekonomiskt, politiskt och till och med mentalt och intellektuellt – kan upplevas och kännas i varje stad, varje kommunhus, varje statlig myndighet. Vi inser och förstår bakgrunden till denna utveckling. Men vi får inte bortse från dess allvarliga konsekvenser. Vårt arbete, våra resurser och vår försörjning berörs på ett fundamentalt sätt såsom också hela vårt samhälles struktur. Inom all offentlig maktutövning måste vi värna oss mot det olämpliga inflytandet, vare sig det utövas medvetet eller omedvetet, från det välfärdsindustriella komplexet. Risken för skadligt utövande av felplacerad makt finns där och kommer att finnas framöver. Vi får aldrig låta detta organisationssystem hota vår frihet eller vår demokratiska process. Vi får aldrig räkna bort denna fara. Endast en kår av uppmärksamma och kunniga medborgare kan tvinga fram en lämplig samexistens mellan detta ofantliga välfärdsmaskineri och våra dagliga, medborgerliga strävanden så att tryggheten och friheten kan utvecklas tillsammans.

Fredrik Reinfeldt skulle naturligtvis aldrig säga något sådant eftersom han, liksom praktiskt taget alla övriga politiker, ingår i och solidariserar sig med det välfärdsindustriella komplexet.

Men precis så sa USAs president Dwight D. Eisenhower i sitt avskedstal till nationen när han avgick år 1961. Jag har bara bytt hans uttryck ”det militärindustriella komplexet” mot det ”välfärdsindustriella komplexet” och gjort några smärre följdjusteringar.

Det militärindustriella komplexet brukar lite löst definieras som den intressekoalition som råder mellan den amerikanska militären, försvarsindustrin samt delvis kongressen och Vita Huset.

Jag kan inte känna nog beundran för Eisenhower för hans inställning och hans tal, dels att han, trots att han själv var gammal militär, insåg risken för att detta särintresse, som trots att det var omistligt för landet, skulle utöva illegitim och oproportionerlig makt till och med över nationens tänkande, dels att han vågade varna medborgarna och förklara att de ständigt måste bevaka komplexet och hålla det i schack.

Jämfört med det svenska välfärdsindustriella komplexet är det amerikanska militärindustriella komplexet pyttelitet om man räknar dess omsättning som andel av BNP. Numera är USAs försvarsanslag bara fyra BNP-procent. Även om det kanske var lite större på Eisenhowers tid är detta småpotatis jämfört med Sveriges välfärdsutgifter som säkert ligger närmare 40 BNP-procent.

Vi jämför en katt med ett lejon. Eisenhower tyckte att han behövde varna för vad katten kunde ställa till med. I Sverige finns knappt någon som har kuraget att ens kalla lejonet för lejon.

Att peka på förekomsten av ett välfärdsindustriellt komplex – eller en välfärdsindustri, som jag hittills kallat företeelsen – är inte nödvändigtvis detsamma som att i nyliberal anda föreslå att all välfärdspolitik skrotas. Eisenhower hade inga som helst ambitioner att lägga ned försvaret. Han ville bara varna för riskerna att komplexet utövade alltför stor makt, styrde nationens tänkande och ingrep för långt i vanliga medborgares tillvaro. Det är balanserat och klokt. Jag önskar vi hade några statsmän i Sverige med motsvarande inställning till välfärdsindustrin.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s