Universitetskanslern verkar inte förstå sig på vetenskap

De svenska universiteten och högskolorna befinner sig i en kris som troligen inte står den svenska skolans långt efter. Skolans problem är vetenskapligt belagda exempelvis i PISA-studierna. Någon motsvarighet finns inte när det gäller de högre lärosätena, men allt tyder på att situationen är likartad. Kvaliteten på undervisningen och kunskaperna är dålig.

Myndigheterna tycks medvetna om problemet. Den första december förra året lämnade universitetskansler Harriet Wallberg ett förslag till nytt kvalitetssäkringssystem till utbildningsminister Helene Hellemark Knutsson.

Jag och fem andra professorer och författare har just presentera en skrift – Universitetsreform! Så kan vi rädda och lyfta den högre utbildningen – där vi tar oss an samma problem. Min och andras misstanke är att Wallbergs system har konstruktionsfel som vårt system skulle rätta till.

Vi bjöd in Wallberg att kommentera vårt förslag vid ett offentligt lanseringsseminarium. Först tackade hon ja. Sedan lästa hon förslaget och gav återbud med hänvisning till en akut resa till Berlin. När vi tjatade kom sanningen fram. Hon svarade att hon hade läst boken och tyckt den var intressant, men att hon inte borde diskutera den. Hon hade varit regeringens utredare för ett nytt kvalitetssäkringssystem och ”kommit fram till att jag bör avstå från att debattera kvalitetssäkringssystemet innan vi har fått ett nytt på plats”.

Det betyder, i klartext, att hon inte tänker diskutera några alternativ till sitt förslag innan hennes eget förslag är implementerat och alla alternativ alltså överspelade.

Det vetenskapliga förhållningssättet är att söka sanningen och snarare försöka falsifiera sina egna sanningar än att få dem bekräftade. Att medvetet utestänga och värja sig från alternativa synsätt är kanske det mest ovetenskapliga beteende man kan föreställa sig.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s