Mordängeln

För att förstå invandringsdebatten måste man se en femtio år gammal film av Luis Buñuel.

För länge sedan såg jag en film som hette Mordängeln av regissören Luis Buñuel. Hans underliga berättelse har etsat sig fast i mitt minne. Den är svår att förstå. Dess djupa sanning framträder dock i ljuset av dagens svenska debatt om invandringen.

Filmen, som jag minns den, handlar om en elegant överklassfest i en flott villa som gradvis övergår i konflikt och grisaktighet eftersom gästerna har fått för sig att de inte kan lämna villan. Dag efter dag lever de kvar i sitt träsk i stället för att bara gå därifrån. Det finns inga hinder. Utanför samlas polis och brandkår utan att någon går in och löser problemet. Håll med om att det verkar absurt.

Ungefär så är det med den svenska invandringsdebatten, alltså den sida som inte helt vill öppna sina hjärtan och plånböcker. Hjärtöppnarnas linje är klar och begriplig: släpp in alla som klappar på porten. Den linjen må vara oklok i sak, men den går att förstå.

Den andra sidan verkar lida av mordängelssyndromet. Dess ängsliga budskap är att ”vi måste kunna tala om volymerna”. När denna synpunkt väl är framförd verkar debattörerna rysa av förfäran och dra sig tillbaka av skräck för de goda hjärtöppnarnas stränga förkastelsedom. Det där händer gång på gång. Liksom Buñuels middagsgäster är det något magiskt som håller dessa debattörer tillbaka från att sätta igång och prata om volymerna. Vad är det de hoppas på? Att Åsa Romson ska ge dem skriftlig tillåtelse?

Så vem är jag själv? Hic Rhodus, hic salta. Häromdagen la jag fram ett eget volymförslag, det mig veterligen enda som presenterats med något slags konkret innehåll. Inte ens Sverigedemokraterna har särskilt mycket mer än allmänna funderingar. (Tja, de, liksom numera även moderaterna, förespråkar mer tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd och det är rätt konkret). Alltnog, jag citerar mig själv:

För det första skulle jag deklarera moratorium och minska invandringen till EU-stadgade miniminivå för att få rådrum. Om någon klagade skulle jag med eftertryck och övertygelse hävda att Sverige under åren tagit ett så mycket större ansvar än alla andra länder att vi nu har rätt till en viss vila och eftertänksamhet.

För det andra skulle jag säga till landets röstberättigade att vi nu står inför det största politiska beslutet i Sverige på hundra år. Frågan är om, eller i vilken mån, Sverige nu ska avveckla det som under alla idag levande svenskars livstid varit nationens viktigaste politiska mål, vår strävan, vår storhet i världen, vår stolthet, nämligen välfärdsstaten. Det är ingen liten skitfråga att bara slarva över, som hittills, eller att försöka lösa med tillfälliga och ogenomtänkta nödåtgärder. Om detta må vi överlägga, skulle jag säga och låta statsmannamässig.

För det tredje skulle jag utlysa ett tvåårigt nationellt rådslag, där alla fick säga sin mening och alla, inklusive tankesmedjor, organisationer, enskilda medborgare, ja, till och med politiska partier, fick lägga fram sina egna genomtänkta förslag till lösning. Sedan skulle en grupp av mig utsedda nationalekonomer och andra erkänt omdömesgilla personer vaska fram de inkomna förslag som skulle kunna fungera rent praktiskt och ekonomiskt och därefter, avslutningsvis, skulle det hållas folkomröstning om hur vi ska ha det.

Se. Isen är bruten. Man får tala om volymerna. Kom an, fegisar, se om ni kan hitta på någon bättre lösning

Annonser

2 kommentarer

Filed under Alla inlägg

2 responses to “Mordängeln

  1. Sune Malmstrm

    Mycket bra både detta och det du la ut häromdagen i samma ärende Sune senior

    Skickat från min iPad

    Gilla

  2. Nu testar jag om denna kommentar gård fram.. C

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s