Och hur var det med yttrandefriheten?

Den 15 juni 2015 meddelade Rinkeby Folkets Hus att dess styrelse ställt in två föredrag.

Det ena föredraget skulle ha hållits av Mona Walter, en kvinna från Somalia som konverterat till kristendomen och är känd för islamkritiska synpunkter som enligt vissa kan vara onyanserade. Arrangör för föredraget och den som hyrt Rinkeby Folkets Hus var Föreningen Fri Folkbildning, som drivs av Jan Sjunnesson, skribent på Avpixlat. Rinkeby Folkets Hus förklarar stängningen med att Föreningen Fri Folkbildning är en  ”exkluderande rörelse som inte delar Folkets hus och parkers värdegrund om alla människors lika värde”. Folkets Hus poängterar dock att det ”inställda mötet… inte på något sätt [är] ett ställningstagande mot Mona Walter”.

Det andra föredraget skulle ha hållits av Kamal El-Mekki som av Mohamed Omar den 14 juni kallades salafitisk hatpredikant (se http://detgodasamhallet.com/2015/06/14/nu-finns-det-starka-skal-att-blasa-i-vuvuzelor/#more-1164). Stängningen av detta möte förklarar Rinkeby Folkets Hus med att El-Mekki ”uttryckt icke-demokratiska åsikter och uttryckt sig nedvärderande om kvinnor och homosexuella”.

Det är svårt att utröna de verkliga motiven bakom Folkets Hus-besluten. Hade styrelsen läst Mohamed Omars krönika och blivit byxis och därefter letat efter skäl att stoppa Mona Walter för att inte reta muslimer? Eller är deras sverigedemokratångest faktiskt så stark att det angivna skälet var uppriktigt menat och att därefter letade efter skäl att förbjuda El-Mekki för att inte reta icke-muslimer?

Men denna vad jag förstår i huvudsak statsfinansierade verksamhets motiv spelar inte så stor roll. Det allvarliga är att styrelsen för Rinkeby Folkets Hus valt att åsidosätta yttrandefriheten. En verksamhet som drivs med statliga pengar upphäver alltså yttrandefriheten. Det ligger bra nära att staten själv upphäver yttrandefriheten.

I januari i år, efter attentatet mot Charlie Hebdo, reste sig hela västvärlden som en man till försvaret av yttrandefriheten. Ledarsidorna var fulla med beslutsamma formuleringar om att yttrandefriheten aldrig, aldrig fick kränkas.

El-Mekki, som är en islamistisk stjärnmissionär med världsrykte, skulle enligt plan hålla sitt föredrag den 20 juni i Stockholms Moské på Söder. Men moskéns ledning, som självklart vet och rimligtvis gillar vad El-Mekki står för, har efter kritik ställt in även denna föreställning. Men det går fler tåg för El-Mekki. Han kommer trots Folkets Hus- och moskébesluten att få många tillfällen att möta sin publik, inte bara i Sverige, utan i hela världen.

Om jag vore El-Mekki skulle jag tacka Allah för beslutet från Rinkeby Folkets Hus. Jag har sett honom på youtube. Han är charmig och rolig och talar bra engelska, allt annat än en skäggig, trist, testuggande gubbe. Jag kan i andanom höra hans hån mot det falska och egennyttiga väst. Tro inte på vad väst säger, skulle han förklara för sina muslimska lyssnare, det där med medborgerliga fri- och rättigheter är bara nys. Se själva! När det kommer till kritan finns ingen allmän yttrandefrihet. Den gäller inte för muslimer. Den gäller bara för kristna och ateister och judar som vill förödmjuka Profeten. Ni fattar, va? Yttrandefrihet är bara ett annat ord för rätten att smäda och kränka muslimer. Västs avsikt är att förtrycka muslimer.

När man betänker vad Rinkeby Folkets Hus beslutat så är den typen av argumentation ganska övertygande. Jihadisterna får vatten på sin kvarn.

Det hade varit bättre om El-Mekki öppet fått sprida sitt homofoba,  kvinnoföraktande och ”salafi-fascistiska” (för att använda Mohamed Omars uttryck) budskap så att inte bara moskébesökarna utan alla fått ta del av hur extremister tänker. Det skulle öppna en del ögon.

Det är tur att jag inte är konspirationsteoretiker, för om jag varit det skulle jag anse det klart som korvspad att styrelsen för Rinkeby Folkets Hus består av IS-sympatisörer. Att styrelsen försöker sätta munkavle på Mona Walter är själva beviset. Å ena sidan hjälper styrelsen en salafi-fascist med argumentationen, å den andra täpper den igen munnen på en motståndare till salafi-fascismen.

Men eftersom jag inte är konspirationsteoretiker inser jag att styrelsen bara består av för extremisterna nyttiga idioter.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s