Den stora förvirringen

Människan har fem sinnen med vars hjälp hon inhämtar information om omvärlden varefter hon med tillhjälp av ett sjätte sinne försöker konstruera någon sorts karta eller bild av tillvaron som hon kan använda för att ta sig fram genom livet.

Men det är inte hela historien, för illvilliga och egennyttiga medmänniskor försöker ofta ersätta den karta som framträder genom sinnenas vittnesbörd med en annan karta som gynnar dessa egennyttigas egna intressen.

När folket i H. C. Andersens saga betraktade kejsaren som vandrade genom staden sa dem deras ögon att statsöverhuvudet var naket, men eftersom den förhärskande goda smaken lärde att deras observationer skulle förnekas så jamsade de med om att monarkens kläder var oöverträffat praktfulla.

Jag tror att det där är ett ganska vanligt tillstånd i det mänskliga samhället, alltså att det finns en påbjuden, ofta officiell, sanning som stämmer illa överens med vad folk kan iaktta i sin egen vardag. Vissa regimer såsom Stalins, Hitlers och Kim Jong-uns erbjuder övertydliga åskådningsexempel, men att H. C. Andersen kunde skriva sagan långt innan någon av dessa potentater var påtänkt är ett nog så talande indicium på fenomenets historiska alldaglighet.

Det är nog bara förljugenhetens grad som skiljer samhällena från varandra. Jag har en stark känsla av att det svenska samhället blivit alltmer förljuget under de senaste decennierna.

Ta mångkulturalismen. Här utsätts vi alla för någon sorts försök till hjärntvätt av innebörden att alla kulturer är lika mycket värda samtidigt som vi kan konstatera att folk från hela världen försöker fly till utvecklade och jämförelsevis välmående västkulturer.

Eller det här om att den storskaliga invandringen skulle vara lönsam för det mottagande samhället. Varför ska det i så fall vara nödvändigt att tvinga kommunerna att ta emot flyktingar?

Eller att det skulle hjälpa med mer pengar och mindre klasser att reda upp situationen i skolan. All forskning visar det som de flesta av oss själva fått uppleva, nämligen att bra lärare kan ha nästan hur stora klasser som helst med dåliga lärare gör ett dåligt jobb även med färre elever.

Eller att klimatskeptikerna – eller klimatförnekarna, som de brukar kallas i den statskontrollerade televisionen för att framkalla den ondskefulla bilden av nynazistiska förintelseförnekare – skulle gå i oljeindustrins ledband när ett stort antal av Sveriges mest insatta forskare tillhör skeptikernas krets.

Min känsla är kort sagt att klyftan stadigt vidgas mellan å ena sidan vad var och en kan se och uppleva och å den andra vad vi blir itutade.

Jag försöker studera hur folk reagerar på situationen. En stor grupp, som jag själv tillhör, menar att det mesta pratet om kejsarens vackra kläder bara är propaganda som man gör bäst i att försöka avslöja så gott man kan, kort sagt att agera barnet i sagan som ropar att kejsaren är naken.

En annan stor grupp, ofta yngre människor, verkar bara bli förvirrade. Hur ska man hantera en livssituation där de egna sinnesintrycken inte gäller? Där man inte kan ta sig själv på allvar eftersom man uppmanas att sätta sin lit till något annat än sina egna upplevelser?

Jag tycker inte att det är konstigt att folk utvecklar underliga idéer. En del grottar ned sig i alltmer konstlade och aggressiva teorier om identitetspolitik. En del flyr in i postmodernismen där de får förment vetenskapligt belägg för att det egentligen inte finns någon sanning. En del grips av hat mot västvärlden och dess kultur (vilket på något perverst vis är logiskt eftersom förvirringen brutit ut just i västvärlden).

Jag kan till och med begripa att en del av de förvirrade hjärnorna tar sin tillflykt till militant islam eftersom det där råder fullständig och självklar visshet om att det finns en oomkullrunkelig sanning i Koranen och att världen skulle bli bättre om den sanningen fick ersätta den stora västliga förvirringen. Att jihadister tycker sig överlägsna osäkra vimspellar i västlandet förvånar inte mig.

I nästa krönika ska jag tala om vad jag drar för slutsats.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s