En spaning

Under ett par år var jag framtidsforskare med fast, lönegradsinplacerad tjänst vid dåvarande Sekretariatet för Framtidsstudier. Det var mycket stimulerande.

Man kunde exempelvis göra scenarier, alltså ett slags tänkta framtidsbilder som man lekte fram med fantasins hjälp på basis av skeenden i nuet. Sedan hör det till saken att framtidsforskarnas föreställningar om framtiden – och dit hör även klimatprognoserna – sällan inträffar i verkligheten, i varje fall inte i på det sättet som det var tänkt. Framtiden är genuint oförutsägbar.

Ändå kan det vara nyttigt med lite spaningar eftersom tankar på det otänkbara vidgar sinnena. Här är en möjlig framtid.

Decemberöverenskommelsen och dagens politik ligger fast. Det är en politik som bekymrar och i tilltagande grad retar medborgarna eftersom det blir alltmer uppenbart att regering och riksdag inte ens förmår uppmärksamma det sönderfall de skapar, till exempel genom att underlåta att utforma hållbar invandrings- och skolpolitik, och långt mindre försöka åtgärda det.

SD inhöstar alltmer stöd från väljarna. Utvecklingen från fyra procent i riksdagsvalet 2010 till 13 procent i valet 2014 betyder någonstans kring 40 procent till nästa val om man drar ut trenden. Troligen går det fortare, för etablissemangets återhållande bannstråle mot sverigedemokraterna tappar kraft i samma utsträckning som etablissemangets hjälplöshet uppenbaras inför allt folket.

Det kommer en utlösande händelse – till exempel ett X 2000 som spårar ur och dödar några dussin människor eller en terrorist som bombar tunnelbanan med ett stort antal döda – som gör att nationen desperat ropar efter ett nytt ledarskap. En kupp inträffar inom moderatpartiet med start bland partiets kommunpolitiker. Batra avsätts och ett kommunalråd blir partiordförande. Moderaterna säger upp decemberöverenskommelsen och börjar förhandla med SD om att regera gemensamt.

Regeringen faller och extraval utlyses. Kristdemokraterna hänger motvilligt på alliansen mellan M och SD. De tre partierna går till val som ”Nya Alliansen” och får tillsammans 44 procent av rösterna. De bildar regering med Jimmie Åkesson som statsminister. Men regeringen motarbetas av praktiskt taget alla, inte bara av de övriga partierna, som är arga som bålgetingar, utan även av statsapparaten, som inte gillar de nya tongångarna. Till exempel går Migrationsverket inte med på att följa regelverket och begränsa volymerna.

Efter ett tag inser svenska folket att politiken är lamslagen och att ingen ordning alls kan förväntas. Landet är ostyrbart. När järnrörsextremisterna börjar flytta fram positionerna och bränna flyktinganläggningar är det knappt längre någon som försöker hejda dem, utom, naturligtvis, Antifascistisk Aktion och andra våldsbenägna vänstergrupper. Lokala krig utbryter som polisen inte har kraft att avbryta. Ingen bryr sig ens om att tillfråga försvarsmakten.

Och vad händer sedan? Hur går det till slut? Historien har inget slut. Den bara fortsätter. Om jag skrev längre skulle jag nog kasta in lite jihadister i berättelsen, för den här utvecklingen är väl ungefär vad Islamiska staten bespetsat sig på. Jihadisterna inrättar lokalavdelningar av kalifatet i en del förorter. Det kan såklart gå riktigt illa.

Och det är genom dagens oföretagsamhet, villrådighet, ansvarslöshet och dumhet som vi lägger grunden för en sådan utveckling.

Annonser

4 kommentarer

Filed under Alla inlägg

4 responses to “En spaning

 1. sannolik utveckling.
  vad som är lite ”fel” är %-en.
  KD må ju ha minst 4%
  M kanske 15%
  SD enligt dig närmare 40%
  summa 59%
  OM Sd stannar på 25% så är ju summan 4+15+25=dina 44
  Alltså SD 31% ger MAKTEN!!!
  Detta är ju spekulationer också men att M kommer under 15%, nja.

  Gilla

 2. Sannolik utveckling.
  Liten kommentar.
  KD minst 4%
  M kanske 15%
  Till dina 44% så har SD 25%
  Dina upp mot 40% lämnar ett glapp på 15 och om M siffra blir 15 så behövs att SD får 31%.
  Detta är ju också spekulationer men M får mindre än 15%, Njae.

  Gilla

 3. Leif B Frid

  »till exempel genom att underlåta att utforma hållbar invandrings- och skolpolitik«, skriver du. Drar du likhetstecken mellan invandrings- och flyktingpolitik?
  Detta skrev jag för någon dag sedan på Facebook: Politiker!
  Det är dags för er att förklara skillnaden mellan en invandrare och en flykting.
  Invandrare kommer hit för att de tror att de kan tillföra samhället och sig själva något. Det är ett aktivt beslut.
  Flyktingar kommer hit för att de just flyr. Flyr från ett krig, ett totalitärt politiskt system, en ekonomisk misär och svält. Ett beslut för att rädda livet på sig själv och sin familj och söka skydd.

  Flyktingströmmarna ett språk
  Vi kan se flyktingströmmarna som ett språk som berättar att det finns en orättvisa, en obalans, på vårt jordklot som vi till en del är ansvariga för genom vår konsumtion. Många av flyktingströmmarna försvinner med stor säkerhet när resurserna fördelas över hela mänskligheten. Innan någon behöver fly.

  Integration är inte alltid nödvändigt
  I debatten hör vi ofta hur svårt det är med integrationen när det kommer så många samtidigt till vårt land. De flesta som kommer är flyktingar. Vi ska kanske inte prata om integration och flyktingar, samtidigt. Flyktingar ska ha ett bra omhändertagande när de nu kommer hit för att visa att vi är ett väl fungerande samhälle fyllt av empati och omtanke.
  Flyktingarna återvänder med stor säkerhet hem när krisen är över i deras region.

  Flyktingar blir invandrare
  Några av flyktingarna kommer säkert att bli invandrare men de flesta vill nog tillbaka och bygga upp sitt land.
  Invandrare integreras ganska enkelt för att de valt att komma hit. Hur skulle Sverige sett ut utan valloner, Hansan och många, många fler invandrare genom århundraden som blivit en del av det svenska kulturarvet.

  Jag behöver inte fly
  Jag är väldigt glad att jag bor i ett land som folk flyr till och att jag inte behöver fly.
  Leif B Frid

  Gilla

 4. Linda

  Leif B, Många flyr från Sverige. Men det skrivs det inte om i lydmedierna. Vi ÄR ju bäst i världen, även om vi inte är det. Vilket många erfar och vaknar under ganska så smärtsamma förhållanden. Men för den som inte drabbats och bara läser de utvalda experterna kan man ju fortsätta tro på den sagan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s