Hur universitetsutbildning kan skapa arbetslöshet

I Sverige behöver man inte tänka när man formulerar politik, för man har redan rätt svar. Rätt svar på nästan alla frågor är mer utbildning. Om man till exempel vill säkerställa hög sysselsättning i framtiden så ska man se till att så många ungdomar som möjligt får utbildning, ju högre desto bättre, eftersom vi lever i ett kunskapssamhälle.

Men tänk om det inte är så. Tänk om det är tvärtom.

Jag kom just hem från Portugal, ett land med så starka vindar att golfbollarna ibland har svårt att hålla sig kvar på peggen. Där träffade jag några ungdomar som alla hade fina universitetsexamina under bältet med mastersgrader enligt Bolognasystemet. De var alla arbetslösa, sa de.

Sedan kom det fram att de inte riktigt var arbetslösa eftersom de i alla fall jobbade och tjänade pengar, framför allt inom hotell- och turistbranschen, en av den portugisiska ekonomins verkligt starka grenar. Ändå tyckte de att de var arbetslösa eftersom de inte hade jobb inom de yrken de utbildat sig för. En som kände sig särskilt arbetslös hade utbildat sig till konstvetare.

De förklarade att det egentligen fanns jobb om man vill ha, men att det i så fall handlade om en helt annan typ av jobb än dessa högutbildade hade bespetsat sig på. De sa att många av deras kompisar kände sig svikna av samhället för att de inte fått de rätta jobben och inte skämdes ett dugg för att dra sig fram på bidrag och ett och annat oengagerat påhugg.

Jag förstod då att den portugisiska ekonomin är så egensinnig och föga samarbetsvillig att den inte omedelbart anpassar sin efterfrågan på specialiserad arbetskraft efter vad universiteten levererar. Det rimliga hade naturligtvis varit att turisthotellen anställt konstvetare i stället för servitörer.

Konstvetaren själv sa att om han inte hade fått för sig att han skulle bli museichef utan i stället inriktat sig på servitörsyrket redan från början så hade Portugals arbetslöshet varit en person lägre.

Fast den svenska ekonomin är säkert mer medgörlig och villig att anpassa sig efter de svenska universitetens årliga leveranser av framtidshopp.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s