IKEA-morden

Man förstår så lite. Man? Jag förstår så lite. Jag har växt upp i en värld där man kan lita på myndigheter, man kan lita på media, där det som står i tidningen är sant, där det visserligen förekommer ljugande skojare bland makthavare, men där de snart avslöjas och den goda ordningen återupprättas.

Jag har levt i en värld av elände och fattigdom och lidande där det ändå funnits en anständighetens lite trista, men ack så behagliga hemort på jorden, just Sverige, mitt fädernesland. Ett ställe där man kunnat lita på människor, där vänliga och i och för sig krävande människor tagit hand om sig själva och varandra.

Gud ska veta att jag skrikit i högan sky om allt som varit dåligt i Sverige. Om hur allt skulle bli så mycket bättre bara Sverige begrep att förnya sig. Men jag hade aldrig föreställt mig att Sverige skulle bli något annat än Sverige, vänlighetens, trygghetens, tillitens, de snälla människornas och pålitlighetens stamort på jorden. Sådant trodde jag var oföränderligt och inskrivet i tillvarons DNA.

Under det senaste året, kanske halvåret, har jag med stigande förvåning och oro börjat känna marken skaka under mina trygga förvissningar. Jag upptäcker att vi saknar ett politiskt ledarskap med grepp om läget. Våra politiska ledare håller på med något annat än att värna nationens framtid. De verkar styras av galna idéer och infantilt önsketänkande som om de levde i Harry Potters snarare än Per Albin Hanssons och Tage Erlanders värld.

Jag litar inte på dem. Jag inser plötsligt att de inte behöver ta något ansvar, att inget ansvar kommer att utkrävas av dem. Deras fögderi går åt pipan, de avgår och får sina pensioner och sedan ska svenska folket på något märkvärdigt sätt reda upp den röra de åstadkommit.

Min senaste knäck är morden på IKEA i Västerås. IKEA möblerar folkhemmet, där ska folk inte döda varandra. Det får bara inte ske, framför allt inte i den symbol för trygghet, välfärd och ett gott liv som detta möbelvaruhus representerar.

Något helt fel har trängt in och det närmar sig mig, mitt liv och min tillvaro. Det nuddar min existens. Kan man mörda folk på IKEA i Västerås så kan man mörda folk på ICA Skutan i Hamburgsund där jag köper min sommarmat.

Mördarna verkar vara två eritreaner på permis från asylboendet Kallstensgården i Arbogatrakten. Varför de mördat en svensk kvinna från Norrland och hennes son, om de nu gjort det, är oklart.

Det här är för mycket. Statsministern har en del att förklara. Det är bäst att han ger en mycket bra förklaring till att svensk invandringspolitik trots allt är på rätt väg. Annars är i varje fall mitt obetydliga förtroende för honom slutgiltigt utraderat.

Jag vet att jag skriver detta i någon sorts panikkänsla. Ibland är panik befogat. Paniken griper människan när hon inte ser någon utväg, när de förväntade hjälpinsatserna inte materialiseras, när nödutgångarna är blockerade. Här är det ännu värre. Här verkar de ansvariga ha kopplat bort larmet för att de inte vill bli störda.

Annonser

5 kommentarer

Filed under Alla inlägg

5 responses to “IKEA-morden

 1. Martin

  Sverige är dött. Svenskarna finns kvar. Släpp din lojalitet till omänskliga byråkratier och till en omänsklig stat. Och förnya din lojalitet till ett folk och en etnisk grupp. Det är det enda raka i detta läge.
  Dessutom så minskar det panikänslan och frustrationen. Att försöka skydda en samhällsordning medan de vars arbete det egentligen är att skydda den bara river ner och förstör är inte bra för själen.

  Gilla

 2. Pingback: Inte så vansinnigt | Jan Millds blogg

 3. Angreppet på slumpvis utvalda offer på varuhuset i Västerås är riktat mot den västerländska symbolen IKEA.
  Helt i linje med terrorns strategi vi ser runt om i världen.
  Det är inte politiskt grundat påstår polis och media, som här låter likt framlidna Tage Danielssons sannolikhetsdialog om härdsmältan i Harrisburg.

  Vad media vill undvika berätta om är att attentatet är både religiöst och politiskt, därför påstår man ut mot allmänheten ”det är inte politiskt”
  Mitt förtroende började långsamt dala redan under folkomröstningen kärnkraftens vara eller icke.

  ” Folkomröstning har ifrågasatts ur demokratisk synpunkt, eftersom alla tre alternativen var nej-alternativ till kärnkraft, med avveckling i olika takt. De som ville ha kärnkraft i Sverige hade inget att rösta på” Wiki

  Detta mediala/politiska trixande ut mot väljarna då, liknar det vi ser i taktiska DÖ-överenskommelsen som nu håller landet i ett strupgrepp, landet demokratur.

  Gilla

 4. Jan Falk

  Du nämner politiker som gått till historien som de som byggde folkhemmet/välfärden i Sverige. Dagens politiker, kanske redan med början, Göran Persson, kommer gå till historien som de som monterade ner den. Och dom använder inte skruvmejsel till nedmonteringen utan skruvdragare, så det går med en hiskelig fart. Skrämmande!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s