När kapitalismen är som sämst

Det finns folk som hänger upp sig på att företag är vinstmaximerande och att de ibland faktiskt lyckas tjäna en massa pengar på sin verksamhet varpå ägarna tar ut vinsterna och stoppar i fickan. Till exempel har det blivit ett himla hallå om att friskolor ibland gör stora vinster som de delar ut till ägarna.

Bör man bli upprörd över det? Det beror på. Om det råkar vara så att friskolan i fråga gör ett bra jobb, meddelar kunskaper enligt regelboken och trots detta gör profit så inte mig emot. Eftersom skolpengen sätts efter kostnaderna i erkänt ineffektiva kommunala skolor så vore det inte underligt om en skicklig privat skolföretagare, som har samma elevunderlag och får samma eleversättning som en kommunal skola, kan göra sig feta intäkter. Inget att säga om det annat än att kommunerna borde fatta att deras kostnader ligger för högt.

Men det är inte säkert att bara detta ligger bakom friskolans vinster. Det kan tyvärr också vara så att den helt enkelt slarvar med undervisningen och sparar pengar på dyra lärarlöner och sådant. Ger eleverna en dator och uppmuntrar dem att spela intressanta dataspel, vem vet, det kanske blir ett miljardföretag av det. Förutsättningen för att en sådan vinstmaximeringsstrategi ska fungera är förstås att de enskilda skolorna själva kan bestämma att trots allt ge eleverna goda betyg. Eleverna lär sig inget, men får bra betyg i alla fall. Det kallas betygsinflation. Denna mekanism finns i Sverige idag. Om jag äger en privatskola och lite fusk med betygen fyller min plånbok så kanske, ja, du fattar.

(Lite självräddning. Jag är en av dem som ligger bakom skolpengssystemet. Jag skrev böcker om det, missionerade om det och införde det i Sveriges första skolpengskommun, som var Vaxholm. Men jag kan lova att jag pekade på problemet. I Medborgarnas Offentliga Utredningar 1991:4 Skolpeng hösten 92, sid 23, skrev jag om nödvändigheten att inrätta ett statligt kontrollerat betygssystem för att förhindra betygsinflation. 23 års regeringar har haft chansen att göra det. Har de gjort det? Nej. Nu ser vi konsekvenserna.)

På Brännpunkt i Svenska Dagbladet den 15 augusti 2015 avslöjar tre lärare vid Academedia, Sveriges största friskolekoncern, att koncernen per höstterminen i år avser att låta eleverna bedöma sina lärare och att låta lärarnas löner sättas åtminstone delvis på grundval av elevernas bedömningar.

Detta är sjukt. Låt oss inte ha några illusioner om elever. De vill ha höga betyg utan ansträngning. Om de lärare som ger eleverna vad de vill ha belönas med högre lön har det skapats i det närmaste garanterade incitament för okontrollerad betygsinflation.

På detta sätt säkerställs fortsatt kräftgång i Pisa-resultaten. Hur ska andra gymnasieskolor kunna rida spärr mot dessa dumheter om Sveriges största friskolekoncern går i bräschen för sönderfallet?

Detta är långt värre än några miljarder kronor i vinstutdelning till privata kapitalister eftersom det undergräver hela idén med undervisningen: att eleverna ska anpassa sig efter vad lärarna har att säga i stället för tvärtom.

Det välfärdsindustriella komplexet, nu förstärkt av privata välfärdsföretag, engagerar sig skamlöst i vad som helst som gynnar dess intressen även om det leder till nationens förfall. Skiter väl dom i.

Ska bli intressant att se om regeringen och utbildningsminister Gustav Fridolin över huvud taget fattar vad som sker omkring dem och hur de i så fall tänker hantera situationen. Det kliar i mig att be Fridolin flytta sig från spakarna och låta mig köra i stället.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s