Partiprogram

Då och då läser jag de politiska partiernas program, manifest och andra framtidsplaner. Jag blir nästan undantagslöst trött. Jag blir trött därför att det är så himla trist. Det handlar bara om att ändra någon budgetpost – till exempel mer pengar till någon som det är synd om, en hundring i månaden till pensionärer eller några miljarder till glesbygdskommuner – eller om något förbud som måste tas bort eller läggas till – till exempel upphävande av LAS eller veto mot vinster i välfärden.

Jag vet, jag har själv tjatat om det en massa gånger, det beror på att politiker bara har dessa två verktyg i sin verktygslåda, alltså pengar som kallas budget och lagstiftningsmakten varigenom förbud och regler kan inrättas och modifieras. Så de exercerar de verktyg de har av samma skäl som fiskaren fiskar och jonglören jonglerar.

Tänk om företagsledare, som också chefar över budgetar och regelsystem, gjorde på det viset. Föreställ dig att IKEA får en ny VD och för första gången samlar ihop personalen för att presentera sina visioner:

Medarbetare,

Jag är stolt över att ha blivit detta fina företags främsta företrädare. Min avsikt är att vi tillsammans, under mitt ledarskap, ska göra storverk. Min första åtgärd kommer att bli att höja reklamavdelningens budget med 0,8 procent per år under en treårsperiod. Eftersom alla nya utgifter måste vara fullt finansierade kommer jag att uppdra åt ekonomichefen att söka efter besparingsmöjligheter. Det kan komma att handla om att skära ned öppettiderna för att spara på lönerna. Vi måste också komma till rätta med det stora svinnet i varuhusen. Det mesta stjäls av ett ganska litet antal kunder. Här gäller hårda tag. Kunder som blir ertappade med ett aldrig så litet stulet föremål kommer att bli permanent portade. Till företagets ägare vill jag också skicka ett budskap. IKEA är en del av den svenska välfärden. Jag vill inte vara med om några övervinster i välfärden. Om verksamheten något år hotar att gå med övervinst anser jag det mer etiskt om medlen i stället för att delas ut till aktieägarna används internt, till exempel som pensioner till direktionen. Sedan har jag även en plan för kosthållningen i personalmatsalarna. Maten har av tradition varit mycket uppskattad, men för att minska vårt klimatavtryck kommer vi i fortsättningen att satsa helhjärtat på närodlat och vegetariskt, vilket i praktiken betyder kokt potatis.

En sådan VD vore nog ute på tio minuter, men det är sådant som de politiska programmen handlar om.

Vad säger då verklighetens VDar till sina medarbetare när de presenterar sig? Deras syfte är förstås att det ska gå bra för företaget och de vet att framgången förutsätter ett engagemang och ett jävlaranamma från medarbetarna. För detta måste de tända medarbetarna med glöden av en upplyftande vision. VDarna måste få medarbetarna att känna att de är en del av ett viktigt och värdigt projekt, som inte bara handlar om att de får sin försörjning, utan dessutom att de gör världen lite bättre.

Sådant kallas ledarskap och det är sorgligt frånvarande i politiken. Men tänk om det fanns! Tänk om vi hade politiker som inte förtalade vårt land, utan i stället gav oss en känsla av att Sverige är bra och att vi tillsammans kan göra det ännu bättre. Tänk om vi hade ledare som inte försökte skambelägga inte bara konkurrenterna, utan också väljarna, utan i stället lyckades ingjuta en känsla av stolthet och styrka hos medborgarna.

Något sådant går att tänka. Men det förutsätter en mental omkastning hos landets styrespersoner. Det förutsätter att de slutar tro att de själva kan lösa alla problem och i stället inser att det enda de kan göra är att försöka lägga tingen till rätta för att medborgarna ska klara biffen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s