Vad skulle hända vid en systemåterställning?

Mina damer och herrar,

Om ni använder Windows operativsystem på er dator så står ett vidunderligt verktyg till ert förfogande om behov skulle uppstå, nämligen systemåterställning. Datorn gör kopior av sin hårddisk med jämna mellanrum och om något besvärligt fel inträffar kan man återställa systemet till en tidpunkt före felet varpå datorn, med lite tur, uppträder som om felet aldrig uppstått.

De besvärliga felen har oftast med systeminställningar att göra. Systeminställningar är saker man inte begriper. Det man begriper är sådant som filer, till exempel dokument och bilder, vilket är vad man egentligen har datorn till. Man vill ju inte att filerna ska försvinna vid en påtvungen systemåterställning. Det fina i kråksången är att filerna inte heller gör det. Frukterna av er möda blir kvar trots att datorn systemmässigt flyttas månader eller ännu längre bakåt i tiden.

Nu har jag stulit Bill Gates fina idé och utvecklat en metod att göra systemåterställning på Sverige. Ni ser den här lilla lådan med ett reglage och en knapp. Med reglaget ställer man in återställningstidpunkten på något värde mellan 1950 och 2010. Med knappen startar man återställningsprocessen.

Min metod är sannerligen inte särskilt komplicerad utan en ren kopia av Windows-funktionen. Antag att återställning sker till år 1975. Allt fysiskt – motsvarar filerna – som Sverige skapat sedan dess blir kvar. På ytan syns ingenting. Vägarna, villorna, McDonalds-restaurangerna ser likadana ut, bruttonationalprodukten är fortsatt densamma.

I samhället, till skillnad från i datorns värld, utgörs de obegripliga systemen av medborgarnas mentalitet. Systeminställningarna handlar om våra värderingar, våra föreställningar, de dominerande idéströmningarna. Min metod bygger på tanken att Sverige någon gång under de senaste årtiondena fått en skadlig idéstörning och att det vore fördelaktigt om man kunde återställa mentaliteten till en punkt före störningen utan att för den skull gå miste om de framgångar som åstadkommits under tiden. Just detta är vad min metod får till stånd.

I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag aldrig prövat apparaten. Jag kunde naturligtvis ha gjort det i smyg utan att svenska folket hade en aning om vad jag utsatte det för. Men det hade inte känts hederligt. Detta är en sak som påverkar hela folket. Om något borde ske i demokratiska former så är det detta. Därför vill jag öppet deklarera mina avsikter.

Sedan är det en annan sak som kanske inte bekymrar mig, men ändå stämmer mig till eftertanke. Jag måste vidgå att jag inte vet exakt vad ett mentalitetsskifte skulle få för praktiska konsekvenser. Att trycka på knappen är väl inte riktigt som att köpa grisen i säcken, men att viss osäkerhet vidlåder experimentet kan inte förnekas.

Så jag tänkte att jag kanske kunde få lite råd och hjälp av läsarna till den här bloggen. Vad tror ni skulle hända om jag ställde in reglaget på, säg, år 1970 och tryckte på knappen? Skicka in svaret som kommentar till denna text (obs max 800 tecken; längre kommentarer kommer inte att publiceras). Tack på förhand för synpunkterna. Jag lovar att i god tid ange om jag bestämmer mig för att använda maskinen.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s