Strukturer

Alla tidsåldrar före vår har varit vidskepliga, eller hur. De har befolkat tillvaron med övernaturliga väsen som gripit in i och påverkat människornas liv, i allmänhet, tror jag, på ett negativt sätt. Den bladbekrönta näcken rör gigan i silverbäcken för att lura människor att falla i vattnet och drunkna. I de svenska skogarna och fjällen fanns hur mycket oknytt som helst vid sidan av tomtarna, älvorna, skogsrået, vättarna, huldrorna, vittrorna och lyktgubbarna. Det gällde att ta sig i akt.

Utöver den sortens varelser som smådjävlades med folk fanns de stora och riktigt ondskefulla andarna, till exempel djävulen, som höll orgier i Blåkulla med stackars förförda kvinnor om de nu inte var fullfjädrade trollkonor. Vi vet alla vad samhället var tvunget att göra med sådana fruntimmer om de blev påkomna.

Vår upplysta tid tror förstås inte på sådant trams eftersom vi har ett mer vetenskapligt sinnelag. Ändå har vi till vår uppbyggelse inrättat en sorts mer moderna, övernaturliga andeväsen som kallas Strukturer. Jag är inte fullt bevandrad i läran om Strukturer, men jag tror att de för det mesta är onda. Om till exempel en person hamnar i utanförskap så kan det bero på en Struktur, men om någon tar sig ur utanförskapet tror jag inte det beror på en Struktur. Men det spelar inte så stor roll. I vilket fall som helst är de dominerande Strukturerna elaka.

Strukturernas värld är mycket dynamisk. Om man tror att man lyckats göra en slutgiltig lista över alla kända Strukturer – till exempel Patriarkatet, Rasismen, Antiziganismen, Könsmaktsordningen, Kapitalismen etc – så har man fel, för nya, muterade varianter upptäcks hela tiden. Exempelvis är Rasifieringen en relativt nyupptäckt Struktur. Man vet inte säkert om den tillhör arten Rasism eller om den är sin egen art. Detta illustrerar hur viktigt det är att samhället håller sig med en kader intellektuella som har till uppgift och specialitet att forska kring Strukturerna och sedan presentera sina rön för allmänheten, som annars inte skulle ha en chans att hänga med. Det hela påminner förresten om skolastiken, den medeltida forskningstradition som med hjälp av skarpa tänkare försökte nå slutgiltigt tillförlitliga uppfattningar om Gud, tillvaron och skapelsen.

En av fördelarna med teorierna om övernaturliga väsen är att de hjälper folk att förklara tillvaron. Om kalven dör kunde det bero på att gårdstomten beslutat att straffa människorna för att de inte gett honom gröt. Om Abdul bränner en bil kan det bero på att han utsatts för Strukturell Rasism varför något straff inte bör komma ifråga – han är ju redan bestraffad av ifrågavarande Struktur. Snarare bör det byggas en ny ungdomsgård. Teorin gör tillvaron begriplig och leder tänkandet in på korrekta slutledningar.

Oknytten och Strukturerna har också det gemensamt att ingen sett dem. De verkar sakna fysisk existens. Rasismen har ingen brevlåda och telefonnummer. Huldrorna bodde i fjällen och gick inte att upptäcka eftersom deras färg var samma som snöns.

Det farliga med väsendenas osynlighet är att folk därav kan förledas att tro att de inte finns. Där måste samhället gripa in med kraft. Gudsförnekare kunde till och med avrättas (vilket fortfarande tycks inträffa i Mellanöstern). Om någon hos oss skulle ifrågasätta Strukturernas existens fick han räkna med att få utstå samhällets avsky och hat.

Att drabbas av en Struktur är ungefär som att bli besatt av en ond ande. Man är oförskyllt utsatt eftersom orsaken ligger i något externt djävelskap. Man är ett hjälplöst och orättvist hemsökt offer. På Haiti vet folk hur det går till att driva ut onda andar, men för den som hamnar i klorna på en svensk Struktur, till exempel det Strukturella Kvinnoförtrycket, är det inte så lätt eftersom dessa onda andar knappt går att betvinga annat än om vi samfällt bestämmer oss för att hata dem. Jag tror att hat är vår enda räddning mot Strukturer. Hat driver ut Strukturer. Ett samhälle med mycket Strukturer måste därför ha mycket hat.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s