Två bekymmersamma insikter som pekar på behovet av riktig folkbildning

Sedan jag fick upp ögonen för det välfärdsindustriella komplexets existens och enorma makt över nationens politik och tänkande har jag drabbats av två insikter.

Jag talar här om ett organisationskomplex som gör av med kanske fyra tiondelar av bruttonationalprodukten och sysselsätter någon miljon människor som alla lever på att andra definieras som svaga, exempelvis för att de är invandrare, fattiga, dyslektiker, deppade, missförstådda konstnärer, arbetslösa, glesbygdsbor med eller utan oklar sexuell identitet etc.

För att du ska kunna ta till dig mina insikter måste jag först beskriva statsförvaltningens besluts- och verkställighetsmekanismer. Regeringen är som överbefälhavaren på en gammaldags atlantångare. Hans händer har inte direktkontakt med maskineri och roder och sådant, utan han delar ut order, till exempel ”gira tre grader styrbord och öka farten till tre knop”. Statssekreteraren tar emot ordern och skickar den vidare till förstestyrman: ”gira tre grader styrbord och öka farten till tre knop, eller var det fyra, äsch säg fyra”. Förstestyrman, som anser sig känna farvattnen, bedömer att överbefälhavaren måste ha menat gira babord, så han skickar den ordern vidare till generaldirektören.

Sådär håller det på. När det äntligen blir verkställighet av ett beslut kan det bli nästan vad som helst. Det är kedjan av ämbetsmän som egentligen styr. Om nu dessa ämbetsmän tillhör det välfärdsindustriella komplexet, vilket de gör, så kommer deras ideologi att bestämma rodervinkeln. De och deras företrädare har byggt upp denna vidunderliga apparat under ett halvt sekel och den apparaten skojar man inte med.

Därmed är du redo för min första insikt, som du visserligen redan var fullt på det klara över, nämligen att det inte spelar någon roll vilka partier som sitter i regeringen. Det blir som det blir i alla fall. Que será, será.

Nu kanske du invänder att hela den där fina förklaringen är onödig eftersom a) politikerna i alla fall tänker på samma sätt som det välfärdsindustriella komplexet och b) det ändå inte är så mycket skillnad på de olika partierna. Det ligger naturligtvis mycket i den invändningen och detta faktum leder oss rakt in i min andra, och sannerligen skrämmande, insikt.

Den andra insikten är att en ny regering som verkligen ville något annat än de föregående inte skulle lyckas med det. Den kan domdera hur mycket den vill om nya färdriktningar, men det är inte den som bestämmer vad som faktiskt sker nere i maskinrummet.

Eller mer konkret: om sverigedemokraterna tillsammans med något alliansparti som hoppar av decemberöverenskommelsen och bildar separatfred med sverigedemokraterna bildar regering och fattar skarpa beslut om att minska volymerna så kommer detta inte inträffa. Det välfärdsindustriella komplexet vill ha sina klienter. Den nya regeringen kan lika gärna säga åt Vattenfall att inte försöka hitta kunder för sin elektricitet.

Varför tjatar jag så mycket om det här? Jo, för att vi svenska folk måste fatta vad det är för krafter som kommer att mobiliseras vid ett försök till vändning av politiken. Om folkviljan önskar en vändning och vändningen inte inträffar ligger det nära till hands att folkviljan betraktar sin nya regering som en inkompetent löftesbrytare (vilket den förstås kan vara, allt är möjligt). När folkviljan slutar tro på allt så skiter den i allt inklusive politiken och då blir barbariet åter fosterländskt.

Men om folkviljan på förhand har upplysts och utbildats i frågan hur landet ligger, och den ser att just det inträffar som skickliga politiska analytiker (jag i det här fallet, men många andra med mig som ser samma sak) förutspått, då blir folkviljan starkare och moget självsäkrare i kraft av sina insikter. Bara så kan förändring ske i en demokrati under fortsatt demokratisk ordning.

Uppmärksamma alltid det välfärdsindustriella komplexet. Det äger skolsystemet, universiteten, studieförbunden. Tänk själv.

Annonser

1 kommentar

Filed under Alla inlägg

One response to “Två bekymmersamma insikter som pekar på behovet av riktig folkbildning

  1. Olle F

    Det kommer inte att hända eftersom man inte kan bryta våra lagar, internationella avtal och den deklaration om mänskliga rättigheter Sverige har skrivit under.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s