Liten räkneövning med vidhängande krigsplan

En representant för Röda Korset gav information på radio som gjorde det möjligt att räkna ut att mat för en person på ett flyktingläger i Syrien eller kringliggande land kostar tre kronor om dagen, vi kan säga 1 000 kronor om året.

För en svensk familj antas livsmedel uppgå till 12 procent av en hushållsbudget. Om man antar att detta gäller även i Mellanösterns flyktingläger skulle den totala kostnaden för ett liv i lägret bli runt 10 000 kronor per år och individ. (Skola och sjukvård och sådant tillkommer förstås.)

Det finns kanske åtta miljoner flyktingar i Mellanöstern, men låt oss anta 10 miljoner stycken för att det ska bli lättare att räkna. Den samlade kostnaden skulle i så fall bli 100 miljarder kronor om året.

Hu, så mycket pengar. Eller egentligen tvärtom. Så häpnadsväckande billigt! Summan motsvarar 2 – 3 procent av Sveriges BNP eller 0,1 procent av EUs BNP. Om Europa tog den notan skulle det inte märkas i européernas plånböcker.

Hur det praktiskt ska gå till vet jag inte riktigt. Men Röda Korset och motsvarande situationer vet säkert. Om jag vore statsministern skulle jag resa tillbaka till Merkel och göra en plan.

När lägren är i funktion kan Frontex stoppa resorna över Medelhavet.

Det är bara ett problem, nämligen att kriget sannolikt fortsätter i Mellanöstern, vilket betyder att lägren hela tiden växer och kanske blir permanenta. Jag ser ingen annan lösning än att västvärlden får bita huvudet av skammen och alliera sig med Bashar al-Assad. Han må vara en avskyvärd diktator och mördare, men kunde väst alliera sig med Stalin, som var ännu värre, för att slå Hitler så kan vi väl tåla att umgås med Syriens härskare. Han har ändå blivit folkvald två gånger (må ha varit i riggade val, men i alla fall). Parallellen är inte så dum, för om någon politisk rörelse påminner om nazismen så är det Islamiska Staten.

Här skulle Sverige kunna göra lite nytta i världspolitiken. Om jag var utrikesministern skulle jag kalla till mig USAs ambassadör och resonera om saken. Obama har kanske låst sig men accepterar möjligen om Sverige och Ryssland ger ett handtag till al-Assad. USA kan hjälpa till genom att förmå sina arabiska vänner, läs Saudiarabien, att hålla sig i skinnet. Sedan skulle jag kalla upp Rysslands ambassadör och be om ett möte med Putin, helst redan i nästa vecka.

Med en kraftsamling borde kriget kunna vara slut inom överskådlig tid. Flyktingarna skulle kunna återvända till sina härjade hemorter och lägren stängas.

Jag är kanske naiv, men en sådan plan tycks mig i alla fall bättre än dagens utsiktslösa och troligen skadliga politik.

Annonser

1 kommentar

Filed under Alla inlägg

One response to “Liten räkneövning med vidhängande krigsplan

  1. Benny

    Tja, det är ju lite komiskt, eller tragiskt, att folket i Syrien enligt undersökningar skulle rösta på Assad om det var val där idag. Man har väl till slut begripit att Assad hade hårda nypor av en anledning. Att hålla ihop ett disparat land som Syrien låter sig inte göras med silkesvantar och demokrati det krävs hårdare tag mot islamisterna. Och det kommer vi att få känna på i Sverige också så småningom tro mig! I Malmö finns redan områden där polisen inte gärna patrullerar eller gör insatser.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s