Konspirationsteorier

Jag är kanske ute och cyklar, men jag tycker konspirationsteorierna har blivit allt fler på senare år. Denna uppfattning baseras inte på evidens och beprövad erfarenhet, utan bara på att det känns så.

Konspirationsteorier frodas när officiella förklaringar uteblir eller är så hopplöst osannolika att eftertänksamma människor omedelbart förkastar dem och letar efter dolda förklaringar som för det mesta omfattar intriger och dolska och för det mesta ondskefulla sammansvärjningar.

Ta skolan som bara blir sämre och sämre utan att det vidtas några synliga åtgärder till förbättring. En liten tid kan det skyllas på ouppmärksamhet och inkompetens från de politiska ledarnas sida, men snart nog funkar inte sådana förklaringar. Sanningen måste vara att något mäktigt intresse, som inte öppet deklarerar sina avsikter, faktiskt vill ha det på detta viset.

En universitetsprofessor från Lund har förklarat att det är socialisterna som ligger bakom. Socialisterna vill nämligen inte att folk ska skaffa sig utbildning och bli medelklassare eftersom de då kanske slutar rösta på socialisterna.

Själv har jag många gånger luftat min teori om det välfärdsindustriella komplexet, som för att säkerställa tillflödet av framtida klienter vill se till att folk inte lär sig något eftersom de då hade kunnat skaffa sig kompetens att stå på egna ben. (Det är kanske en nidbild av min teori, men i alla fall.)

I klimatfrågan finns en konspirationsteori för varje åsiktsriktning. Alarmisterna menar att det är oljebolagen som ligger bakom och finansierar den förträngning av sanningen som skeptikerna kolporterar och att om man bara fick stopp på det pengaflödet så skulle deras, alarmisternas, rena sanning omvälva jorden. Skeptikerna, å sin sida, har en motsatt teori som går ut på att alarmisterna på något sätt lyckats sätta klorna i olika statsmakter och vigga dem på oändliga pengar som används till allehanda professurer och internationella konferenser och annat kul. Ovanpå detta finns en annan teori om det amerikanska storkapitalet med Rockefeller i spetsen vill bilda en världsregering för att behålla USAs världsherravälde och i det syftet vill bromsa utvecklingen, framför allt i tillväxtländerna, vilket lämpligast kan ske genom att förhindra dem från att använda billig energi.

En annan fin teori som till full evidens förklarar Sveriges immigrations- och integrationspolitik är att Fredrik Reinfeldt alltid hatat välfärdsstaten vilket han dokumenterat i olika ungdomsböcker. Men eftersom han fattade att svenska folket ville ha välfärdsstaten kvar fick han tillämpa en list, nämligen att öppna nationen för invandrare som inte skulle kunna försörja sig utan i stället belasta välfärdsapparaten i evighet varpå denna skulle säcka ihop och folk tvingas köpa sina välfärdstjänster för beskattade pengar på den fria marknaden. E voilá.

Inofficiella världsmästare i konspirationsteorier är nog araberna. Den som vill veta hur Hamas ser på judarnas internationella ränker kan läsa min krönika i frågan.

Häromdagen åkte jag med en egyptisk taxichaufför som förklarade den arabiska våren för mig. Det var USA som låg bakom. USA ordnade bråken på Tahrir-torget, avsättningen av Mubarak, Mursis tillträde och debacle, därefter militärens återkomst till makten. CIA hade gjort hela planen från början till slut och därefter verkställt enligt eget manus. Varför hade USA besvärat sig med allt detta? För att förolämpa araberna, förstås, var jag dum eller?

Konspirationsteorier, vare sig det ligger något i dem eller inte, är inga sundhetstecken. Jag gissar att de uppträder omvänt proportionellt mot BNP per capita. Välmående länder är välmående för att allt är hederligt och transparent varför det inte finns något utrymme för konspirationer, sammansvärjningar och lömska särintressen som drar i dolda trådar och därför ej heller för några teorier i den riktningen. Jag sätter en tusenlapp på att det inte fanns särskilt många konspirationsteorier på Tage Erlanders tid.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s