Ska roliga historier vara privat egendom?

Privat egendom är i en del stycken ett otyg. Det skapar ojämlikhet och avundsjuka. Egendom är stöld, förkunnade Pierre-Joseph Proudhon, anarkismens fader, och framförde argument.

Ändå försvarar och grundlagssäkrar vi den privata äganderätten. Hur kan det komma sig? Jag hittar två skäl, ett moraliskt som egentligen inte håller måttet samt ett sociologiskt, som för mig är bärande.

Det moraliska skälet är att man på något sätt av naturen har äganderätt till frukterna av sina egna ansträngningar, till exempel att själv äta upp den antilop man nedlagt med sitt spjut eller att njuta nyttan och intäkterna av den uppfinning man själv tänkt ut. Jag tycker inte resonemanget håller, för det finns alltid någon annan inblandad som anser sig äga rättigheter, till exempel den som äger marken där antilopen sprang eller det företag som exploaterar uppfinningen.

Det andra skälet är vassare och mer utvecklingsorienterat. Utan stabil privat äganderätt blir det nämligen ingen utveckling. Utveckling åstadkoms genom företagsamhet. Innan den privata äganderätten fanns kunde fursten komma och ta företagarens hela vinst. Det var företagaren medveten om och därför la han sig inte vinn om någon utveckling. De senaste århundradenas utveckling i västvärlden hade inte inträffat om inte borgerligheten hade lärt kungar och stater att hålla sig i schack.

Utveckling är bra, inte i första hand för företagaren som åstadkommer den, utan för alla andra, som får jobb och ett bättre och rikare liv. Med en liten tillspetsning kan man säga att den privata äganderätten inte är till för dem som har någon privat egendom, utan för de andra.

I sin vishet har samhällena dock aktat sig för att tillåta privat ägande av mer än vissa speciella saker som exempelvis mark, fastigheter och pengar. I övrigt är det mesta allmänning, till exempel luften vi andas (jodå, man kan mycket väl föreställa sig att kejsaren påstår den vara hans och tar betalt per andetag), naturliga monopol som om de ska ägas bör ägas av staten, inte av privata intressenter, fåglarna i luften och fiskarna i haven.

Det privata ägandet bör släppas fram bara när det är nödvändigt för att något slags utveckling ska inträffa enligt ovanstående resonemang. Ta fiskarna i haven. Det är möjligt att de borde privatiseras för att förebygga utfiskning. Eller ta patent på läkemedel. Om läkemedelsföretagen inte haft rätt att under viss tid ta ut monopolpriser på lyckade mediciner hade de inte investerat i forskning och utveckling.

I det perspektivet blir jag matt när jag läser i DN.Kultur att komikerna vill ha äganderätt till sina skämt (jag blir alltid matt när jag läser DN.Kultur fast normalt av andra skäl). Folk snor roliga historier från de skämtare som uppfunnit dem. Oskicket pågår hej vilt, förstår man av artikeln. Författaren ondgör sig: ”Var kommer då denna drälliga [sic; ska uppenbarligen betyda något nedsättande] inställning till humorns upphovsrättsliga status ifrån? Varför har roligheter kommit att betraktas som en del av ett slags kulturell allemansrätt?”.

Varför skulle skämt kunna vara privat egendom? Äganderätten är som sagt inte till för ägarnas skull, utan för att folk ska förmås att göra saker som gynnar andra. Finns det någon motsvarighet här? Har vi tråkmånsar som inte kan komma på en endaste vits något att vinna på att humoristerna beviljas äganderätten till sina anekdoter? Blir det mer humor på vår jord om lustigheter inte fritt får spridas?

Högst osannolikt, enligt min bedömning. DN.Kultur gör sig bara till verktyg för ett särintresse bestående av ståuppkomiker som vill greja sig ett bekvämt monopol.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s