På jakt efter det sociala entreprenörskapet

Jag har just varit i Mexico för att studera socialt entreprenörskap. Det betyder att jag träffat personer som gjort nyttiga saker som inte är lönsamma.

Låt mig berätta om Guadalupe, en charmig och beslutsam kvinna kring 60 år. För trettio år sedan, när hon jobbade för American Airlines i Mexico City drabbades hennes sexårige son Pablito av leukemi. Därmed fick Guadalupe i en ny värld. Rika mexikanare kunde köpa vård till sina barn, men de fattiga fick nöja sig med den obetydliga hjälp som staten erbjöd. Där ingick inte cellgifter och annan dyr medicin. Ej heller erbjöds mer än något dygn i sjukhussäng så barnen kunde tvingas övernatta på gatan medan behandling pågick.

För att göra en lång historia kort har Guadalupe sedan dess av egen kraft byggt upp en välgörenhetsfinansierad – ”Jag ringde på hos företag och bad att få träffa chefen och när han förstod vad det handlade om fick jag oftast pengar.” – kedja av vårdhem för cancersjuka barn i 22 av Mexicos delstater med planer att så snart möjligt täcka de övriga tio. Visserligen dog Pablito efter ett antal år, men hon har troligen räddat livet åt tusentals andra barn.

Eller Vera, en läkare vid ett sjukhus i Rio de Janeiro, som noterade att sjuka barn, som efter vård skickades tillbaka till sina ofta ensamstående mammor i Rios favelor (fattigkvarter), på något vis aldrig blev friska. Vera insåg att problemet inte var bakterierna, utan fattigkulturen. Så Vera byggde upp en organisation som tog hand om familjen: såg till att toaletten inte fanns i köket, utbildade mamman så att hon kunde tjäna pengar, hjälpte storebror att sluta handla med knark. Varje år får hundratals fattiga familjer hjälp av Veras organisation och nu har hon blivit ombedd av Portugals regering att öppna verksamhet även i Lissabon.

Och varifrån kommer pengarna? Vera ”byggde upp en organisation” skrev jag. Det betyder att Vera liksom Guadalupe tiggde, tjatade, utnyttjade alla sina kontakter och förmågor för att från allmänhet, vänner, företag och välgörenhetsstiftelser få ihop stålarna. Det arbetet tar aldrig slut, för till skillnad från staten kan varken Guadalupe eller Vera någonsin tvinga folk att betala. Det är bara genom att övertyga folk om att de gör ett bra jobb som dessa kvinnor kan säkra intäkterna.

Förresten handlar det inte bara om att tigga till den egna organisationen. En gång, när det skulle bli presidentval i Mexico, engagerade sig Guadalupe för en av kandidaterna för att han skulle införa fria cellgifter för cancersjuka barn, och så blev det.

Jag har inte fördjupat mig i någon kostnadsanalys, men jag kan lova att dessa eldsjälars verksamhet bara kostar bråkdelen av vad statliga välfärdsmyndigheter som exempelvis i Sverige behöver för att göra motsvarande.

Det finns mängder av sådana här initiativ i Latinamerika (och säkert även i resten av världen, men nu råkade mina kontakter finnas i Sydamerika). Jag menar inte en sekund att ett statsvälfärdsland som Sverige borde byta system. Det blir alldeles för osäkert och otillförlitligt om vård och omsorg ska överlämnas till världens Guadalupor och Veror. Men jag önskar att man kunde hitta en metod att förena den statliga välfärden med det sociala entreprenörskapet. Trots allt finns det även i Sverige en potentiell utvecklingskraft hos människor av god vilja – både när det gäller att starta och driva välfärdsprojekt och för att öppna plånboken för att finansiera dem – som vi underlåter att dra nytta av.

En annan bra grej som jag upptäckte i Mexico var lastbilar som kör runt och samlar ihop folks avfall. Högtalare annonserar bilarnas närvaro ungefär som Hemglass. Tänk vad praktiskt att så enkelt kunna bli av med gammal elektronik och annan skit som man samlar på sig för att det är så knöligt att hitta transporter och att anpassa sig till kommunala sopstationers snåla öppettider.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s