Mer om det statliga våldsmonopolet – fallet Mexico

Jag har då och då tjatat om hur viktigt det är att staten upprätthåller sitt våldsmonopol samt om att det är hög tid för den svenska staten att stämma i bäcken med tanke på att det finns områden dit polisen numera inte vågar sig och det – i områden dit polisen vågar sig – ibland krävs poliseskort för att förhindra vandalisering av ambulanser och andra utryckningsfordon.

För den händelse läsekretsen inte riktigt inser sakens betydelse vill jag gärna pigga upp med en ögonblicksbild från ett samhälle där statens våldsmonopol är allvarligt utmanat.

I den mexikanska morgontidningen El Universal läser jag vid hotellfrukosten den 24 september ett öppet brev i form av en kvartssidesannons. Annonsbrevet är avsänt och undertecknat av Företagarnas Samordningsråd i Juáres, en stad i den mexikanska delstaten Chihuahua nära gränsen mot USA, och har rubriken Två år utan kidnappningar:

Mot bakgrund av att vi den 22 september har fått uppleva två hela år utan kidnappningar i Juáres vill vi tacka dem som möjliggjort att Freden har återställts i vår stad…

År 2010 utsågs Juáres till världens farligaste stad. Under ett år inträffade 3 500 mord [Sverige har ungefär 40 mord på motsvarande befolkning; PEs anmärkning], 400 kidnappningar, 6 000 stängda företag på grund av hot och utpressning, 17 800 bilstölder…

Våra institutioner led av ett korrupt ledarskap. Knappt hade polisen tagit en misstänkt förrän han släppts av en [mutad] domare… Det fanns före detta poliser som jagades av USAs narkotikapolis. Korruptionen var den gemensamma nämnaren i de flesta myndigheter.

Detta har nu bekämpats av de tre statsmakterna: lagstiftaren har skärpt lagarna, rättsskipningen har stärkt sin myndighet och den verkställande makten har inrättat effektiva kårer för att komma till rätta med brotten…

Vi vill tacka dessa tre statsmakter… vi vill också tacka vår Mexikanska Armé, den Federala Polisen, det civila samhällets organisationer, USAs konsulat i Juáres, en stark allierad i denna kamp, och dessutom alla medborgare som haft förtroende för myndigheterna och vågat anmäla brott… Tack vare er är vi nu tryggare och säkrare.

Det kan komma en dag när svenska folket är lika tacksamt som Företagarnas Samordningsråd i Juáres gentemot polisen. Hoppas bara att det inte ska behöva gå så långt som att vi dessutom behöver vara lika tacksamma gentemot den svenska armén och det amerikanska konsulatet.

(Fast, det är klart, man vet inte så noga i Mexico ens med kvartssidesannonser i respektabla morgontidningar. Det kan förstås hända att Företagarnas Samordningsråd bara är en täckmantel för ett gäng korrupta lokalpolitiker som hamnat i maktposition och vill lura omvärlden att de tar krafttag mot folkets plågor. Googla gärna på ”consejo coordinador empresarial juarez” och gör en egen bedömning. Var alltid skeptisk!)

Annonser

1 kommentar

Filed under Alla inlägg

One response to “Mer om det statliga våldsmonopolet – fallet Mexico

  1. Erik

    För all del. Besjung nu USSRs våldsmonopol i Ukraina 1932-1933? Staten i sverige håller nämligen på att passera den statens rent ideologiska knäppighet. Och de som kontrollerar staten i sverige hatar uppenbarligen sveriges ursprungsbefolkning, precis som staten i USSR hatade ursprungsbefolkningen i Ukraina. Det är bara våldet som saknas. Och det kommer nog vad det lider. Det brukar göra det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s