Polis, polis!

Som bekant brukar jag hävda att Sverige styrs av ett välfärdsindustriellt komplex som tycker om svaga människor eftersom svaga människor är deras klienter och livsluft. Ju fler och svagare människor, desto mäktigare blir komplexet.

Även om andra människor inte brukar använda begreppet ”det välfärdsindustriella komplexet” så står företeelsen som elefanten i rummet i praktiskt taget all politisk diskussion i Sverige. Det finns närmare bestämt tre distinkta förhållningssätt till välfärdssystemet.

Det första och hittills härskande förhållningssättet är att välfärdssystemet är själva essensen av svenskt liv och ande och ska bevaras till varje pris och få alla resurser det behöver. Till exempel har Migrationsverket fri dragningsrätt på statskassan nu när det anländer nya klienter i tidigare aldrig upplevd skala.

Det andra förhållningssättet – som jag bekänner mig till – är att ett generellt välfärdssystem är av godo, men att dagens välfärdsindustriella komplex har svällt över alla bräddar och fått alldeles för mycket makt och därför ska tuktas och läras att gå tillbaka till korgen.

Det tredje förhållningssättet är det nyliberala som går ut på att välfärdssystemet bör skrotas. Problemet för nyliberalerna är att deras hållning inte vinner några val; svenska folket gillar sitt välfärdssystem.

Det finns en konspirationsteori som går ut på att Fredrik Reinfeldt, som enligt denna teori alltid hatat välfärdssystemet – vilket sägs framgå av hans bok ”Det sovande folket” –, verkade för ökad invandring och öppnare hjärtan för att på så vis framkalla välfärdssystemets kollaps. Jag tror inte på konspirationsteorier, men en sak är uppenbar: nyliberalerna behövde liera sig med något annat intresse om de skulle ha en chans att förinta välfärdssystemet. Fri invandring passade som hand i handske särskilt som fri invandring på egna meriter platsar på nyliberalers önskelistor.

Nu har Svenska Dagbladet haft en serie artiklar på temat hellre invandring än välfärdsstat. Maria Ludvigsson stod för de tydligaste uttalandena i frågan, för övrigt kanske de mest oförblommerade formuleringarna av ett kontroversiellt förhållningssätt jag någonsin läst:

Om man istället sätter fri rörlighet, såväl geografisk som social och ekonomisk, över en generell välfärdspolitik finns det åtskilligt att reformera och förändra… Att många med Utas [Ludvigsson polemiserar mot en som heter Josefine Utas; min anmärkning] är sentimentalt fästa vid den generella välfärdspolitiken, och har svårt att tänka sig en annan ordning än att staten sköter en så stor del av fördelningen av de ekonomiska resurserna, betyder inte att alla hellre behåller den… Utas skrev att ”det går mycket väl att tycka att det välfärdssystem vi har är utdaterat och att solidariteten genom det inte är värt att upprätthålla för att det finns bättre alternativ. I ett sådant fall bör det framföras med tydlighet”. Det får härmed anses vara framfört.

I en tid när det kommer flera tusen flyktingar om dagen och där myndigheterna står handfallna och ofta inte ens klarar att registrera de nyanlända måste man börja tänka tanken att nyliberalerna kanske är på väg att få sin vilja igenom. Det kan inte komma 2 000 personer per dag under särskilt lång tid innan välfärdsstaten klappar ihop, inte bara av brist på pengar, utan också för att den inte klarar administrationen.

Man kan lätt föreställa sig att kaos utbryter, till exempel i form av några tiotusentals unga män som drar runt på Stockholms gator, personer som saknar bostad annat än möjligtvis i ett tältläger, som kanske är okända av myndigheterna eller möjligen på flykt från ett avvisningsbeslut och därför inte ens kan komma i fråga för socialhjälp, som självklart inte har något arbete som ger lön.

Snart kommer det vågor av anhöriga och då ska nya barnaskaror som inte talar svenska tryckas in i skolorna som redan idag ofta hotar att storkna under pressen.

Jag tror det är svårt att göra ett bättre recept på oro och bråk, stök, kriminalitet, inbrott, gängslagsmål, hitta på vad du vill. Det är i alla fall vad jag tycker mig se i min, det erkännes, inte alltid glasklara kristallkula.

Om nyliberalerna får som de vill så måste de också göra vad de skall. I den nyliberala visionen ingår inte välfärdsstaten, men väl rättsstaten och dess institutioner och dessa måste vara särskilt starka för att kunna hantera konsekvenserna av att välfärdsstatens vadderade och mildrande hand försvunnit. Vad jag menar är att det troligtvis blir fler rån mot ICA-butiker om det inte går att få socialbidrag.

Bygg ut polisen. Ge polisen alla resurser den vill ha. Ge den pengar och vapen och säg åt den att göra sitt jobb. Jag tror det är bråttom.

Annonser

1 kommentar

Filed under Alla inlägg

One response to “Polis, polis!

 1. pllay

  Du skriver att du inte tror att konspirationer är förekommande i svensk politik.
  Därefter skriver du en bloggpost som i sig är en beskrivning av just en konspiration.
  När nyliberalerna stöder vänsterns import av valboskap är det inget annat än närmast ett skolexempel på en konspiration i syfte att genomföra något som de borgerliga väljarna aldrig röstat för eller emot.
  Hela hanteringen av migrationen har varit en konspiration i syfte att genomföra en politik som svenska väljare inte fått röstat om.
  Den största omvälvningen i Sverige sedan demokratins införande har inte folket fått vare sig objektiv information om eller möjlighet att i val uttrycka sin åsikt om.
  Detta är den största demokratiska skandal landet drabbats av, inga tidigare missgrepp eller försummelser kan mäta sig med den konspiration Sverige nu drabbats av, nyliberaler och socialister i ohelig allians i syfta att lura folket!
  Jag är övertygad om att intelligenta människor handlar rationellt, och tror man det finns inget annat svar på de senaste årens politik än att den är en konspiration.
  Med den framgång denna konspiration haft ser politikerna nu fram mot en hel mängd åtgärder de kan genomdriva mot folkets vilja, NATO, fullt medlemskap i EU, anslutning av valutan till EUROn, ökad aggression mot Ryssland, ännu större kontroll och övervakning av medborgarna genom kameror, kreditkort, internet och avveckling av kontanter som betalningsmedel, förbud av Sverigedemokratiska partiet.
  Sverige är idag en fullfjädrad totalitär diktatur med ett mycket tunt lager demokratisk fernissa.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s