Annonsannonser och debattannonser

Uppslaget med sidorna sex och sju i Svenska Dagbladet den 12 oktober erbjuder ett intressant perspektiv. Båda är annonser, men den ena är förklädd till debattinlägg.

Annonsannonsen på sidan sju är redigerad lite som en normal nyhetssida men en van läsare ser fina skillnader och dessutom står det ”Annons” högst upp på sidan. Det handlar om en sömndrog som är jättebra för att den är ”100 % naturlig”. En avbildad kund som tidigare haft sömnproblem på grund av skilsmässa intygar att drogen hjälper: ”Nu sover jag gott… varje natt!”

Debattannonsen i form av en Brännpunktsartikel kommer från en privat friskolekoncern som vill slå mynt av invandringsexplosionen genom att sälja mer SFI-utbildning till staten. Det råder ”stor brist på behöriga SFI-lärare”, konstaterar annonsdebattartikelförfattarna inledningsvis, varför det behövs ”nytänkande från både myndigheter och enskilda”.

Det nödvändiga nytänkandet verkar vara för det första att kraven på SFI-lärarna ska sänkas, för det andra att arbetsgivarna måste sänka kraven på kunskaper i svenska hos sina anställda, för det tredje att man ska sänka valideringskraven för vissa yrken ”alltifrån frisörer och städservice till elektriker och rörmokare” (läkare och tandläkare nämns inte, men det är väl rimligt att tro att även dessa bör släppas loss i Sverige med sänkta kvalifikationskrav), för det fjärde att ”de insatser som görs av Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och kommunerna” nu måste kompletteras av tillkommande aktörer.

Sedan kommer själva annonsen: ”Som utbildningsföretag kan och vill [vi] vara en del av integrationsarbetet. Vi anpassar undervisning och utvecklar utbildningar… Vi arbetar också offensivt med särskilda program… för att stödja elever med invandrarbakgrund. Vi [kan] kan komplettera och inspirera andra skolor när det gäller pedagogik och sättet att organisera undervisningen.”

Sedan lite lullull om hur bra det kan bli om detta utbildningsföretag får fler uppdrag av stat och kommun: ”Det finns fler möjligheter och större behov än någonsin att lära sig av varandra och att utnyttja varandras kunskaper och erfarenheter. Gör vi detta på rätt sätt… så finns det alla förutsättningar för att… de insatser vi gör blir en investering för framtiden.”

Jag har tre observationer.

För det första undrar jag hur Svenska Dagbladets debattredaktörer kunnat släppa in en artikel som så tydligt och oblygt ger uttryck åt ett privatekonomiskt intresse. På detgodasamhallet.com hade det blivit refusering direkt.

För det andra är det bara att ånyo konstatera det privata näringslivets entusiastiska vilja att ansluta sig till det välfärdsindustriella komplexet och få hyggligt säkra statliga och kommunala inkomster.

För det tredje inser jag att skillnaden mellan en annonsannons och en debattannons är att annonsannonsen riktar sig till privata köpare, medan debattannonsen riktar sig till offentliga köpare. Debattredaktörerna hade aldrig accepterat en debattartikel som handlade om att tillverkare av sömnmedel ville sälja sina produkter till allmänheten. Och ett utbildningsföretag som ville sälja till staten hade aldrig försökt göra en normal betalannons i detta syfte.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s