Nobelpristagare Deaton återigen

I Metro den 15 oktober återger Sveriges internationelle stjärnekonom Johan Norberg med viss entusiasm en del av nobelpristagarens uppfattningar. Om dessa är korrekt återgivna av Norberg måste jag åtminstone delvis revidera de lovord jag nyligen beskärde Deaton. Så här skriver Norberg:

I migrationsdebatten säger många att ”det är billigare att hjälpa där än här”. Deaton menar att det är tvärtom, för politiska institutioner i fattiga länder förstör ofta välstånd och att skicka biståndspengar in i dem kan göra mer skada. Däremot menar han att migration skapar utveckling eftersom fler människor då får arbeta under välfungerande institutioner.

Det där kan låta bestickande. Ekonomer har under de senaste decennierna fått upp ögonen för de goda institutionernas betydelse för utvecklingen. Med institutioner avses i det här fallet sådant som ett tillförlitligt rättssystem, ett lantmäteri som fungerar (så att man inte bara kan råna någon på hans bondgård), en ingenjörsutbildning som levererar ingenjörer som räknar rätt, poliser som inte går att muta, medborgare som tycker att man i princip bör följa lagen.

Deaton, eller om det är Norberg, eller båda, har såklart rätt i att det biståndspengar som skickas till ett land med svaga institutioner, vilket i stort sett betyder alla u-länder, har en tendens att smittas av den lokala kulturen och därför faktiskt, just som herrarna säger, kan göra skada snarare än nytta. (Läs om hur det konkret kan gå till i denna krönika.)

Men institutionerna är inte en del av naturen. De är inte som bergen och floderna som existerar oberoende av det mänskliga samhället. Institutionerna avspeglar kulturen i det samhälle där de existerar. Korrupta poliser finns bara där folk i allmänhet är korrupta. Endemisk tjuvaktighet inom staten uppstår i samhällen utan ömsesidig tillit bland människor där det anses helt naturligt att blåsa sin nästa om det går.

Visst kunde man tänka sig att världen gradvis skulle bli bättre om man som herrarna föreslår flyttade människor från sådana samhällen, till exempel Syrien, till samhällen med goda institutioner, till exempel Sverige. Omgivna av schyssta och hederliga svenskar skulle dessa nytillkomna då gradvis anamma den svenska kulturen. Det kallas assimilation och kan såklart fungera. Men det är svårt och tar lång tid.

Johan Norberg använder denna argumentation, tror jag, för att övertyga sin läsekrets att nobelpristagaren därmed sagt att Sverige kan assimilera 2 000 personer om dagen. Det tror inte jag. Jag tror att det är mer sannolikt att dessa personer som kommer från svaga och korrupta lågtillitskulturer snarare kommer att tränga ihop sig med varandra och bilda nya Minisyrien i Sverige. Vi ska inte inbilla oss att flyktingarna är rena och ädla och har svenska värderingar och att det bara är Bashar al-Assads korrupta institutioner som hållit dem nere.

Integration och assimilation är ungefär som bearnässås. Alla som försökt göra en bearnäs vet att det är en känslig process. Håller man i smöret för fort så skär sig såsen och blir förstörd.

Sedan är det en annan sak med Norbergs argument. Han gör en liten glidning. Han säger att utvecklingsbistånd till ett land som Syrien nog inte fungerar så bra och att argumentet om att ”det är billigare att hjälpa där än här” därmed faller. Men de som föreslår hjälp där snarare än här avser inte traditionellt utvecklingsbistånd utan något som mer liknar katastrofhjälp, till exempel pengar till UNHCR för att sköta läger. Katastrofhjälp är något helt annat än utvecklingsbistånd. Katastrofhjälp handlar om att, på andras bekostnad, hjälpa utsatta människor till ett drägligare liv. Det fungerar. Det har inte ens jag något emot. Det skulle förvåna mig om nobelpristagaren har invändningar.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s