Den vite mannens börda

Morgonen efter det senaste terrordådet i Paris slog jag på teven. Där satt utrikesminister Wallström. Hon verkade helt tagen på sängen. Hon förklarade att EU satt i möte i detta nu och att detta kanske skulle leda till nya idéer och beslut. (Jag tar mig för pannan. Efter alla sina år i stora byråkratier, har utrikesministern inte upptäckt att möten inte tänker utan bara artikulerar medhavda synpunkter?) Hon förklarade att problemets kärna är kriget i Syrien – som Väst på något vis var skyldigt till – och ”ekonomiska intressen”. ”Och inte blir det bättre för att Ryssland lägger sig i.” Även programledaren var yrvaket bekymrad över västerlandets tillkortakommanden, ungefär: ”Herregud, Syrienkriget har pågått i fyra år och vi har inte gjort tillräckligt för att få stopp det!”

Inställningen verkade vara att den vite mannen inte bär sin börda på det anbefallda sättet. Tanken att det därför kan gå så här uttalades inte, men låg snubblande nära.

Ett annat perspektiv har gnagt i mig under någon tid. Låt mig presentera det. Utgångspunkter:

  • Det råder inbördeskrig i Syrien. Två huvudkontrahenter har gradvis utkristalliserat sig: å ena sidan president Bashar al-Assads regeringsgrupper, å den andra Islamiska statens krigare.
  • Antalet stridande hos dessa huvudkontrahenter är häpnadsväckade litet. Enligt de flesta källor jag hittat disponerar Islamiska staten några tiotusental soldater i Syrien. Aljazeera anger 50 000 man. Presidenten har ett minskande antal trupper till sitt förfogande, vid det här laget kanske bara 80 000 stycken. I kriget deltar alltså bara en bit över 100 000 krigare.

Syrien har – eller hade i varje fall före kriget – nästan 18 miljoner invånare. Ungefär tre miljoner uppges ha flytt till utlandet och en bit över sex miljoner är på flykt inom Syrien. Halva befolkningen har alltså drabbats så hårt att den valt att fly.

Vad jag kan förstå är krigets båda huvudkontrahenter var och en på sitt sätt skräckvälden. Rimligtvis är detta en uppfattning som den stora majoriteten av syrierna delar. Om de haft starka preferenser för någon av sidorna hade de väl annars deltagit i kriget på den sidan. Men det gör de inte, troligen just för att de är hyggliga, normala människor som vill ha lugn, ordning, demokrati och utveckling.

Den tanke jag inte kan frigöra mig från är att dessa sannolikt hyggliga och normala människor utgör en förkrossande majoritet av landets befolkning. Hur många är de? Nio, tio miljoner flyktingar plus såklart en del av dem som inte flytt. Låt oss anta, lite lågt, att det finns tio miljoner hyggliga, normala människor. Hälften är män, alltså den sortens människa som i alla kända samhällen då och då under livsfara tvingas ut i strid för att försvara sina intressen. Om vi räknar bort gubbarna och pojkarna har vi i alla fall en potentiell armé på 2,5 miljoner man eller däromkring.

Om den armén fanns så skulle den i ett nafs kunna krossa både skurken Bashar al-Assad och mördarbandet Islamiska staten i kraft av sitt enorma övertag i antal stridande. Varför finns inte den armén?

Min föreställning om att syrierna skulle kunna klara upp sin situation om de ville är kanske inte fullt så långsökt som den till förstone kan verka. Barack Obama har under många år försökt skapa en sådan tredje kraft. USA har gång på gång försökt utbilda, träna och beväpna syriska förband att strida mot både regeringsarmén och Islamiska staten. USAs strategiska generalstaber har väl resonerat ungefär som jag och sett potentialen i vad en stor grupp hyggliga och normala syrier skulle kunna åstadkomma för sig själva, freden i Mellanöstern och landets framtid.

Men USA har misslyckats varenda gång. När det fåtal män som anmäler sig till den amerikanska utbildningen är färdigtränade och utrustade med bästa tänkbara vapen har de deserterat till Islamiska staten eller avvikit till någon annan terrororganisation.

Det förefaller som om syrierna hellre flyr än fäktar. Kanske har de, när det kommer till kritan, ingen tro på ett fritt, demokratiskt Syrien som kan blomstra och utvecklas sedan dagens krigshärar tillintetgjorts. Denna hypotes skulle kunna förklara varför enorma grupper av syrier föredrar att västvärlden försörjer dem – antingen i flyktingförläggningar i Mellanöstern eller som asylsökande i Europa – framför att acceptera västvärldens erbjudanden om militär träning så att de själva kan reda upp sin situation. För dem själva har syriernas val ju också fördelen att det blir västvärlden med förstärkning av Ryssland som får göra det smutsiga krigiska arbetet så att syrierna någon gång kanske kan återvända till sitt land.

Kurder vill och kan slåss för sitt land. Varför kan inte syrier göra det? Är det bara för att västvärlden erbjuder sig att sköta kriget åt dem och samtidigt barmhärtiga sig över dem och ta hand om dem fram till den dag då västvärlden förhoppningsvis skapat fred åt dem så att de kan återvända?

Den vite mannens börda är en dikt från 1899 av Rudyard Kipling. Den handlar i imperialistisk anda om hur mycket gott den vite mannen gör för andra folk och hur mycket oförtjänt smälek han får ta för det.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Alla inlägg

2 responses to “Den vite mannens börda

  1. Nationalstaten är svag och genomkorrumperad och blandad med klanvälde. Därför finns det inga fungerande kollektiva nyttigheter som fungerande elförsörjning, försvar , socialförsäkringar et c. Historiskt har bara auktoritära styren hjälpligt kunnat bygga något i MENA. När diktatorn försvinner som i Irak, tar klanväldet över.

    Gilla

  2. Benny

    Det var ett bra tag sedan som kriget i Syrien var ett inbördeskrig! Enligt uppgift så är över 80% av de stupade på rebellsidan och IS från andra länder som Irak, Saudi, Jordanien, Libanon m.m. Syrien är i en ny fas där Assad och Ryssland slår tillbaka ett utländskt anfall orkestrerat av Israel, USA mflr. Om allt detta får vi ju inte ta del av i svenska media utan man får ta reda på info från andra källor.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s