Studiebesök

Jag kom just hem från ett veckolångt besök hos en privat välgörenhetscentral i en slum i Fortaleza i norra Brasilien. Brasilianska slumområden – favelas – är inte att leka med. Den här heter Conjunto Palmeiras och har vid pass 40 000 invånare varav två, tre procent antas vara knarklangare och kanske 15 – 20 procent knarkare.

En av invånarna förklarade för mig att man inte gärna rör sig långt från sitt eget närområde. Antag att ens bror eller farsa säljer knark. Då ligger det när till hands att denne ligger i fejd med en konkurrerande knarkhandlare i nästa kvarter. Om man då går till nästa kvarter blir man kanske misshandlad av den konkurrerande knarkhandlaren. Bara så man lär sig. Så kan knarkhandlare skicka signaler till varandra. I Brasilien lägger man inte fingrarna emellan.

Folk från välgörenhetscentralen – Banco Palmas – tar på sig en särskild t-shirt när de rör sig i området. Människor från Banco Palmas är fredade. En kille från centralen har startat en dansskola för ungdomar i favelan. Dansungdomarna har också en särskild t-shirt och är också fredade.

Man sade mig att det begås ungefär två mord i veckan i Conjunto Palmeiras. Det kan handla om knarkhandlare som inte fått betalt och är tvungna att statuera exempel för att ingjuta den rätta betalningsviljan i kunderna.

Brottsförebyggande rådet anger att det i Sverige begås tre mord om året per 100 000 invånare. Motsvarande siffra för Conjunto Palmeiras skulle, med de uppgifter jag fick, vara 250 mord. Det verkar ungefär rätt, för en dag förklarades det på de lokala TV-nyheterna att 12 mord begåtts det senaste dygnet i hela Fortaleza, som har nästan 4 miljoner invånare, vilket betyder omkring 4 000 mord per år eller 100 mord per 100 000 invånare och år. Fortaleza är trots allt en blandning av utsatta områden och lugnare medelklasskvarter.

Gör inte polisen något? frågade jag. Jo, det gör den, fick jag till svar, den säljer vapen till knarkhandlarna. Sedan kom det fram att det inte var riktigt så illa. Visserligen förekom det att en del poliser sålde vapen och visserligen mutade de stora knarkgrabbarna en del politiker och polischefer, men det fanns ändå en hel del engagerade och hederliga poliser.

Men om polisen fick order att rensa upp, frågade jag, och verkligen gav sig fasen på att få stopp på kriminaliteten, skulle den lyckas i sitt nya uppsåt? När mina interlokutörer funderat på det en stund kom de fram till att visst, det skulle väl gå. Om polisen verkligen hade resurser och menade allvar skulle det såklart gå att komma till rätta med problemet.

Jag kunde naturligtvis inte låta bli att tänka på våra svenska utanförskapsområden och no go-zoner dit polisen inte vill eller vågar sig. När Staten och Lagen inte manifesterar sin beslutsamhet att inte tolerera privat våldsutövning går det fort utför. Ganska snart kan en mycket liten grupp invånare ta total kontroll om de bara är tillräckligt våldsbenägna och hänsynslösa. De brutalaste och mest blodtörstiga vinner.

Vi bestämmer själva hur vi vill ha det i Sverige. Ännu kan vi välja. Att inte välja ordning, polis och brottsbekämpning är att låta Conjunto Palmeiras bli mönstret för vår framtid. Åk gärna dit och titta.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Alla inlägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s